KRALJ ČARLS, MIK DŽEGER I HJU GRANT ZA ISTIM STOLOM: Okupio ih Makron, a evo šta je povod i šta se jelo i pilo na SVEČANOJ VEČERI
Foto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia

KRALJ I KRALJICA U POSETI FRANCUSKOJ

KRALJ ČARLS, MIK DŽEGER I HJU GRANT ZA ISTIM STOLOM: Okupio ih Makron, a evo šta je povod i šta se jelo i pilo na SVEČANOJ VEČERI

Pop kultura -

Britanski kralj Čarls stigao je u sredu u trodnevnu državnu posetu Francuskoj.

Kralj i supruga Kamila bili su počasni gosti na državnoj večeri u Versaju, a na meniju su bili plavi jastog i francuski i engleski sirevi.

”Uprkos Bregzitu i zbog toga što su naše veze tako stare, znam da ćemo nastaviti zajedno da ispisujemo deo istorije našeg kontinenta”, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u zdravici.

kralj Čarls, Emanuel Makron
foto: Andrew Parsons/Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pozvano je bilo oko 160 gostiju, uključujući britanskog glumca Hjua Granta, rok zvezdu Mika Džegera, francuskog milijardera Bernarda Arnoa i bivšeg trenera Arsenala Arsenea Vengera.

Čarlsa i suprugu na aerodromu "Orly" dočekala je premijerka Elizabet Borne, a nakon toga su prisustvovali ceremoniji kod Trijumfalne kapije, gde su odali počast francuskim i britanskim vojnicima palima u dva svetska rata.

Mik Džeger
foto: Andrew Parsons/Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Danas će zajedno s Makronom i njegovom suprugom Brižit posetiti katedralu Notr Dam, koja se obnavlja nakon požara 2019.

Potom će u petak posetiti Bordo, gde će obići organski vinograd.

Kralj, koji tečno govori francuski, kao i njegova majka, pokojna kraljica Elizabeta, smatra da je ova poseta prilika za obnovu odnosa između dveju zemalja kojima je naštetio haotični Brexit.

Hju Grant
foto: DANIEL LEAL / Avalon / Profimedia

”Moramo osnažiti naše prijateljstvo kako bi bilo doraslo izazovima 21. stoleća”, rekao je Čarls u zdravici na svečanoj večeri.

kralj Čarls, Kamila Parker Bouls, kraljica Kamila, Emanuel Makron, Brižit Makron
foto: DANIEL LEAL / Avalon / Profimedia

Čarls je planirao da poseti Francusku u martu, ali je poseta bila odložena zbog masovnih protesta u Francuskoj zbog penzione reforme. To je trebao da mu bude prva državna poseta u svojstvu kralja.

(Kurir.rs/ Hina/ Jutarnji.hr)

Bonus video:

04:42

Krunisanje kralja Čarlsa III

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track