TIKTOKERKA OSUĐENA NA DVE GODINE ZATVORA ZBOG VIDEA NA KOM JEDE SVINJETINU: Mora da plati i PAPRENU novčanu kaznu, a evo zašto
Foto: Printscreen/Tik Tok

STROGI ZAKONI

TIKTOKERKA OSUĐENA NA DVE GODINE ZATVORA ZBOG VIDEA NA KOM JEDE SVINJETINU: Mora da plati i PAPRENU novčanu kaznu, a evo zašto

Zanimljivosti -

Tiktokerka Lina Mukherji osuđena je na dve godine zatvora u Indoneziji zbog videa na kom recituje islamsku molitvu pa zatim jede svinjetinu, što je naišlo na široku osudu u muslimanskoj većinskoj zemlji. Snimak je postao viralan i prikupio je milione pregleda.

U videu se Lina mršti dok izgovara muslimansku molitvu pre nego što pojede hrskavu svinjsku kožu. Neko ju je prijavio pa je influenserka na sudu u gradu Palembangu proglašena krivom za "širenje informacija s ciljem podsticanja mržnje protiv verskih pojedinaca i određenih grupa".

Mukherji, koji je i sama muslimanka, takođe je zbog videa kažnjena velikom novčanom kaznom - naloženo joj je da plati 250 miliona rupija (15.000 evra). Indonezija je najveća nacija s muslimanskom većinom na svetu i ima stroge zakone o bogohuljenju.

Svinjetina se prema islamu smatra haramom, odnosno grehom. Lina je nakon suđenja novinarima rekla da je iznenađena presudom. "Znam da sam u krivu, ali nisam očekivala ovu kaznu", rekla je Lina na lokalnoj postaji Metro TV.

Najviše muslimansko svešteničko telo Indonezije, indonezijsko veće Ulema, presudilo je da je njen video bogohulan. Popularna kreatorka ima više od 2,2 miliona pratilaca na TikToku. Njen slučaj je poslednji visokog profila u nizu osuda za bogohuljenje poslednjih godina.

Prošle godine je šest osoba uhapšeno nakon što je lanac barova promovisao besplatni alkohol za posetioce po imenu Mohamed. A 2017. je hrišćanski bivši guverner Džakarte bačen iza rešetaka jer je optužen za vređanje islama.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Bonus video:

06:37

TIKTOKERKA SARA DAMJANOVIĆ PODIGLA MLADENOVAC NA NOGE: Roditelji i nastavnici ogorčeni zbog predavanja influenserke (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track