NIJE BIRAO SREDSTVA DA BUDE RAVNOPRAVAN S KRALJEVSKOM PORODICOM: Kontroverzni milijarder umro UBEĐEN da mu je Čarls ubio sina
Foto: David Hartley / Shutterstock Editorial / Profimedia

MOHAMED AL FAJED

NIJE BIRAO SREDSTVA DA BUDE RAVNOPRAVAN S KRALJEVSKOM PORODICOM: Kontroverzni milijarder umro UBEĐEN da mu je Čarls ubio sina

Pop kultura -

Egipatski milijarder Mohamed Al Fajed nedavno je preminuo u 94. godini, i to gotovo na isti dan na koji su pre 26 godina u tragičnoj nesreći živote izgubili njegov sin Dodi Al Fajed i princeza Dajana.

Bivši vlasnik "Harrodsa" i otac Dodija Al Fajeda preminuo je nakon duge i teške bolesti, a na poslednji počinak je ispraćen u Londonu, istom onom gde je godinama vodio tajni rat protiv kraljevske porodice.

Naime, Mohamed je bio opsednut teorijom da su njegov sin i princeza Dajana ubijeni u pariskom tunelu 31. avgusta 1997. godine, a nije tajna da je optužio kralja Čarlsa da je glavni odgovorni za to.

Mohamed Al Fajed, kraljica Elizabeta
foto: Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Stoga je proveo više od decenije analizirajući i prezentujući svoje teorije zavere o navodnoj umešanosti kraljevske porodice u stravičnu saobraćajnu nesreću.

Dvadeset godina nakon njihove smrti Al Fajedovi prijatelji otkrili su kako on ne odustaje od neobičnih tvrdnji da su ih ubile službe bezbednosti. To ga je dovelo da raskida saradnje s dvorom, pa mu je čak bilo oduzeto pravo da njegova kompanija isporučuje robu kraljevskoj porodici.

Tokom poslednjih godina života njegove teroije zavere ostale su u senci strašnih optužbi koje su se pojavile na njegov račun, i to kada se 2017. godine javilo nekoliko žena i optužilo ga za seksualne napade. Jedna je tvrdila da je bila 15-godišnja učenica kad ju je zgrabio i počeo da se trlja po njenim grudima, a druga je navodno imala 17 godina kada je rekla da ju je nagovorio da obuče kupaći kostim i pokušao je da je poljubi. Nakon toga u potpunosti se povukao iz javnosti i postao je potpuni pustinjak.

Mohamed Al Fajed
foto: Steve Finn / Capital pictures / Profimedia

Rođen 1929. godine, sin egipatskog školskog inspektora, Mohamed je detinjstvo proveo odrastajući u Aleksandriji. U svojim ranim godinama osnovao je brodarsku firmu pre nego što se preselio u Ujedinjeno Kraljevstvo, gde se brzo probio u visoko društvo, uprkos tome što mu je dvaput bio odbijen zahtev za britansko državljanstvo. Bio je vlasnik kultnog Harrodsa od 1985. do 2010. godine i Paris Ritza, koji je kupio 1979. godine.

Vezu svog sina iskoristio je da se zbliži s britanskom aristokratijom, no nakon njegove smrti ostao je skrhan zbog gubitka sina, ali i puta koji ga je vodio u kraljevsku porodicu. Nakon nesreće tvrdio je kako su Dajani branili da se uda za muslimana i da je bila trudna, iako nije imao dokaza ni za jednu od tih tvrdnji.

princeza Dajana
foto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

Mohamed je Dodija dobio s prvom ženom, Samirom Kašogi, pre nego što se razveo i ponovo oženio Heini Voten, s kojom je imao Omara, Kamilu, Karima i Jasmin.

Svojom izuzetnom gostoljubivošću prema šeicima, tajkunima, političarima i plemićima zaveo je mnoge moćnike dok su uživali u njegovim helikopterima, mlaznjacima, jahtama i u čak devet luksuznih nekretnina. No kada bi naštetili njegovim ličnim interesima, javno ih je proklinjao i okretao se protiv bilo koga u čiju je lojalnost posumnjao. Tako je uoči izbora 1997. godine razotkrio konzervativne političare, koji su time postali žrtve njegovog sopstvenog mita i korupcije.

"Čistim britansku politiku", izjavio je tada, ali je osigurao i to da mu nikada nije bila odobren britanski pasoš koji je žarko priželjkivao.

Dodi Al Fajed i princeza Dajana
Dodi Al Fajed i princeza Dajanafoto: MAXPPP / Newscom / Profimedia

U centru pažnje našao se ponovo mesecima kasnije, kada je na njegovoj novoj jahti usidrenoj uz vilu u Sen Tropeu bila snimljena princeza Dajana. Svet je ostao u šoku kada je video fotografije, pogotovo one koje su otkrivale koliko je bliska s njegovom porodicom. Otac je ohrabrio Dodija da Dajani ponudi sve što se može kupiti novcem, čak i više od toga, a ona, frustrirana propalim brakom s kraljem Čarlsom i usamljena, ostala je očarana Dodijevom toplinom i obzirnošću.

Njihova romansa je pomno praćena, a nažalost je završila tragičnom poterom paparaca koji su ih pratili i jurili za njima ulicama Pariza, a što je pak Mohameda proganjalo gotovo do kraja života. Njegove poslednje godine bile su obeležene demencijom, a kao čovek koji je žudeo da živi ravnopravno s kraljevskom porodicom postao je večni autsajder.

Al Fajed je prema Forbsovoj listi bio 1493. najbogatija osoba na svetu, s procenjenim bogatstvom od 2 milijarde dolara.

(Kurir.rs/ Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track