INTIMNI ODNOSI NAJMANJE 4 PUTA NEDELJNO: Svi detalji predbračnih ugovora SVETSKIH ZVEZDA na koje su morali da se OBAVEŽU (FOTO)
Foto: Billy Bennight / Zuma Press / Profimedia, mage Press Agency / ddp USA / Profimedia, Hahn Lionel/ABACA / Abaca Press / Profimedia

vezani bračnim zakonima

INTIMNI ODNOSI NAJMANJE 4 PUTA NEDELJNO: Svi detalji predbračnih ugovora SVETSKIH ZVEZDA na koje su morali da se OBAVEŽU (FOTO)

Pop kultura -

Zar zaista na ovoj Zemlji ima supruga koje smelo mogu tvrditi da nikada neće pribeći spasonosnom sredstvu koje se zove razvod braka - pitao je pre skoro jednog veka (1928.) Boško Tokin, poznati filmski kritičar i književnik. Tokin priznaje da ipak ima brakova kojima nad glavom ne visi razvod, ali to su tobožnji brakovi na ekranu, gde ulogu muža i žene glume umetnici, koji nisu vezani bračnim zakonima.

Tek, svejedno, gledaoci izlaze iz bioskopa sa najvećim uverenjem da će ipak jednog dana morati svakako da se uzmu. Poput, recimo, slavnog glumačkog i životnog para: Daglasa Ferbanksa i Meri Pikford.

Meri Pikford, Kraljica Filmova
foto: Profimedia

Bebi Daniels, glumica iz te, rane filmske epohe, tvrdila je da „muž iz studija nema ništa od onog što treba da ima pravi muž“.

Ratovi zvezda skuplji od „Ratova zvezda“

Harison Ford bio je veoma cenjeni mladi ljubavnik. Tako je ovaj simpatičan glumac u više mahova bio oženjen, na filmu, sa Filis Haver, koja bračnu sreću nije tražila među kolegama, već se udala za američkog milionera Vilijama Simena. Njen Harison Ford nije Han Solo iz „Ratova zvezda“, već junak nemih filmova.

Harison Ford
foto: EPA Guillaume Horcajuelo

Njegov 58 godina mlađi kolega, istog imena i prezimena, na početku filmske karijere u džepu nije imao više od 150 dolara nedeljno. Za „Ratove zvezda“ dobio je, za njega u tom trenutku astronomskih, 10.000 dolara, da bi već za sledeći nastavak inkasirao pola miliona dolara.

Prvoj ženi, pozorišnoj sekretarici, ovovekovni Harison Ford je prepustio vilu u kojoj su živeli. U njegovu novu vilu uselila se scenaristkinja Melisa Metison, koja je Spilbergu, za glavnu ulogu u „Otimačima izgubljenog kovčega“, toplo preporučila supruga. Tako je Harison Ford postao Indijana Džons. Iskustvo, međutim, govori da se bračni supružnici lakše odriču „večnih ljubavi“ nego dolara, evra, dinara…

Harison Ford, Melisa Metison
foto: Profimedija

Posle trogodišnjeg sudskog spora, jednim od, do tada, najskupljih holivudskih razvoda, Melisa je vansudskom nagodbom dobila 90 miliona dolara i nepoznati procenat zarade od svih Fordovih filmova koje će ostvariti do punoletstva dece.

Razvod Kevina Kostnera

Kada su na spisku stvari njegove žene, koje je planirala da uzme posle razvoda, bile navedene „neke šerpe i tiganji“, Kevin Kostner bio je zatečen. Poznati glumac je ovog leta sudu podneo zahtev da joj zabrani iznošenje imovine, jer, po predbračnom ugovoru, on i žena nemaju zajedničku imovinu. Tada je Kristini Baumgartner stavljena zabrana: ne sme da uzima nameštaj, pokućstvo, aparate, umetnička dela niti bilo koje druge predmete. Sudskom presudom, sada već bivšoj Kostnerovoj supruzi, za izdržavanje dece dodeljen je mesečni iznos od 63.209 dolara, što je gotovo trostruko manje od traženih 175.000 dolara.

Kevin Kostner, Kristin Baumgartner
foto: Clint Brewer Photography / A.I.M / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kevin Kostner je inače u prethodnom braku sa Sindi Kostner platio jedan od najskupljih razvoda u istoriji Holivuda. Zato se pred brak s Kristinom obezbedio predbračnim ugovorom.

„Jednom sam bio izbačen iz svog doma, neću dozvoliti da mi se to ikad više desi“, kazao je slavni glumac.

Pravno obavezivanje na seks

Premijerni, prvi brak Bena Afleka i Dženifer Lopez – pre prošlogodišnje reprize – imao je predbračni ugovor. Dženifer je tražila od Bena da potpiše da će u slučaju prevare pola njegove imovine pripasti njoj, dok je Ben hteo da se njegova buduća supruga pravno obaveže na seks najmanje četiri puta nedeljno.

Dženifer Lopez, Ben Aflek
foto: Profimedia

Posle razvoda od Toma Kruza, Nikol Kidman htela je u naredni brak čistih računa i sa preciznim uslovima razvoda. Ukoliko dođe do raskida, ona zadržava svoje bogatstvo od 250 miliona dolara, s tim da će Kit Urban s procenjenom imovinom od 75 miliona dolara, od supruge primati 640.000 dolara godišnje naknade ukoliko se razvedu. Tu je i klauzula da se brak poništava ukoliko Kit bude konzumirao narkotike.

Nikol Kidman, Tom Kruz
foto: Profimedia

Nema šminkanja, samo pomada

Mogli su Ben Aflek, Kevin Kostner, Harison Ford, kao i mnoge druge strane, domaće filmske i ostale zvezde da prođu jeftinije posle razvoda. Bilo je dovoljno samo da pitaju Sredoja šta da rade. Kada je pomenuti srpski domaćin, iz jednog milanovačkog sela, primetio da mu se žena, više nego obično, švrćka po komšiluku, ugovorom iz 1963. godine odredio je nova pravila bračne igre.

Poduži je spisak „tradicionalnih vrednosti“ kojih se lepša Sredojeva polovina morala da pridržava. Sa spiska prenosim samo neke: „Šminkanja nema uopšte, jedino obična pomada“; „Izlazak u dvorište bez mog odobrenja nema; Bilo to u varoš ili u komšiluk“; „Oblačenje da bude sprema dogovoru sa Sredojem“; „Drskost sprema bračnom drugu Sredoju nema“… Četiri decenije pre Bena Afleka Sredoje je od svoje „drugarice“ tražio isto: „Da odgovara u seksualnom delu života sprema Sredoju; Ukoliko se primeti i najmanja greška doći će do razvoda…

Ana Ivanović i Švajnštajger

Tako to radi Sredoje. Ali predbračni ugovor, kako tvrde pouzdani izvori, Ane Ivanović i Bastijana Švajnštajgera bio je znatno duži. Čak 64 strane, po nemačkom zakonu, po kojem je uređen njihov odnos: od odvojenih bankovnih računa do obaveza kada postanu roditelji. Predbračni ugovor sadrži i saldo njihovih primanja na dan venčanja dok je popisan sav novac koji poseduju. Takođe, ugovoru ne podležu pokloni, što će reći da sve što Bastijan pokloni Ani i obrnuto, nakon eventualnog razvoda, ostaje onome kome je darovano.

Ana Ivanović, Bastijan Švajnštajger
foto: Pritnscreen

Da li bi Jugoslavija potrajala da je bilo predbračnog ugovora – pitao sam istoričara Hrvoja Klasića. Ako je to Krfska deklaracija, odgovorio je, očigledno da nije zadovoljila sva očekivanja i apetite onih koji su u tu zajednicu ušli. Izmenama Porodičnog zakona od 2005. godine u Srbiji postoji bračni ugovor, koji i posle usvajanja odomaćeno nazivamo predbračnim ugovorom. Njime se uređuje najčešće imovina ne samo budućih već i supružnika sa stažom.

U tom trenutku, činilo se, da bar 30 odsto budućih svekrva u Srbiji mogu da odahnu. A sve u tradicionalnom strahu od nadirućeg cunamija kolokvijalno zvanog „snaja“, koje samo još što nisu u njihovoj sobi uzviknule „Trst je naš“. Smatrane su glavnom opasnošću ne po „mezimca“ – ko sada o njemu da misli – već po imovinu: kvadrate stana, vikendice, poslovnog prostora, kola itd.

Venčanje našeg poznatog fudbalera, koji je tada bio pred potpisivanjem nešto težeg ugovora s jednim Premijer ligašem, uskomešao je porodicu ovog defanzivca koji su brak uslovili predbračnim ugovorom. Ne bih otkrivao ime tog fudbalera, reći ću samo da dolazi iz grada koji su anegdotski opisivali kao mesto u kome se jaja ne prodaju na komad već na kantar – nije Pirot.

venčanje, svadba, par, brak
foto: Profimedia

Bio je to povod da profesora Ljubomira Madžara, kao tolerantnog i racionalnog čoveka, tada mog gosta u televizijskoj emisiji upitam da li predbračni ugovor smatra dobrim rešenjem. „Da. Ne kaže narod slučajno: Čist račun, duga ljubav. Smatram to dobrim rešenjem, jer će vas taj ugovor uvesti u mirnije vode eventualnog bračnog brodoloma“, (pr)ocenio je profesor Madžar.

Srbija nije Holivud pa da se u bračne ugovore unosi vaga za merenje, cena svakog rođenog deteta i godina braka – ukoliko se on raskine… Dug je put do Holivuda. Pa, ipak, postoje neki od bračnih ugovora, posebno kod onih glumaca i glumica koji koji povremeno ili stalno ostvaruju uloge u inostranstvu. Među njima i oni koji su bračno gnezdo svili sa nekim sportistom ili „poslovnim čovekom“. Na domaćem terenu glumci, glumce, režiseri lične investicije poput kupovine određene nepokretnosti: stana, kuće, vikendice placa,…, pokrivaju mahom pisanom saglasnošću kojom druga strana priznaje da u toj kupovini nije učestvovala ličnim sredstvima.

brak
foto: Profimedia

Iako broj razvoda u Srbiji, iz godine u godinu, raste ne potpiše se više od stotinjak bračnih ugovora godišnje. Ako postoji uverenje da su tom po(t)pisivanju skloniji bogati ljudi: sportisti, preduzetnici, uposlenici inostranih kompanija … onda je to još jedan od dokaza da je Srbija siromašna zemlja. Srazmerno broju stanovnika i brakova u Hrvatskoj, Sloveniji, pogotovo u Holandiji, Nemačkoj, Italiji višestruko je više bračnih ugovora.

(Kurir.rs/Nova.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track