SRPSKA PUBLIKA IMA SLUHA I ŽELJE ZA NAMA I NAŠOM MUZIKOM! Hrvatski Let 3 pred koncert: "Tamo se uvek osećamo kao kod kuće..."
Foto: Franko Kelam

mama šč

SRPSKA PUBLIKA IMA SLUHA I ŽELJE ZA NAMA I NAŠOM MUZIKOM! Hrvatski Let 3 pred koncert: "Tamo se uvek osećamo kao kod kuće..."

Pop kultura -

Pank bend iz Rijeke Let 3, ove godine privukao je mnogo pažnje kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji, a 6. oktobra upotpuniće bogatu koncertnu sezonu u Beogradu nastupom u Domu omladine.

Nakon velikog uspeha numere "Mama ŠČ" na ovogodišnjoj Evroviziji, Let 3 su za Dallas Records objavili dugoočekivani album "ŠČ", na kojem su ugostili poznata imena hrvatske muzičke scene – od Tereze Kesovije i Alke Vuice, do TBF, Alena Vitasovića i Siniše Vuce.

Let 3
foto: ANP / ddp USA / Profimedia

Nakon koncerta u Novom Sadu, podjednako ludu atmosferu i hitove iz bogatog opusa najavili su i za 6.oktobar u sali Amerikana beogradskog Doma omladine.

U razgovru za Kurir Zoran Prodanović Prlja otkriva šta publiku očekuje na koncertu, kako sa ove distance gledaju na ovogodišnju Evroviziju i da li neki hit može da nadmaši "Mama ŠČ".

Otkud vi opet u Srbiji?

- Eto, uvek smo lepo primljeni, pa rado dolazimo i tome se veselimo.

Nedavno ste imali koncert u Novom Sadu. Kakvi su vaši utisci nakon nastupa?

- Tamo se uvek osećamo kao kod kuće i to je sjajan osećaj. Sudeći po komentarima, naš nastup nije nikoga razočarao. Mi smo izuzetno zadovoljni.

Let 3
foto: Franko Kelam

Ima li srpska publika sluha za vašu muziku?

- Očito da ima. Naime, zaista često gostujemo u Srbiji i koncerti uvek prolaze odlično. Znači da nas organizatori ne zovu bez razloga, nego zbog toga što srpska publika ima sluha i želje za nama i našom muzikom.

Šta ste pripremili publici u Beogradu, 6.10.?

- Isporučićemo sjajan koncert, užitak za sva čula. Biće i zanimljivih gostiju. Dosta nastupamo i u sjajnoj smo formi. Biće fenomenalno i niko neće biti razočaran.

Strasti posle Evrovizije su se konačno smirile. Kako iz ove perspektive gledate na to iskustvo?

- To je bilo jedno zaista lepo, intenzivno iskustvo. Lepo je videti iznutra kako funkcioniše tako velika produkcijska mašina. Izvrsno smo se proveli u fenomenalnim uslovima i dobro iskoristili priliku pred višemilionskim auditorijumom.

Let 3
foto: Samir Cerić Kovačević

Zauzeli ste 13. mesto na tabeli. Publika vas je nagradila velikim brojem glasova, za razliku od žirija koji nije bio preterano blagonaklon kada su poeni u pitanju. Da li ste očekivali toliku podršku publike?

- U startu nismo imali nikakva očekivanja, jer nismo oni koji gledaju muziku kao takmičenje. Međutim, kad smo krenuli nastupati po warm up zabavama širom Evrope shvatili smo da nas je publika prepoznala i da je osetila da bi mogli imati baš jaku podršku publike. To se na kraju i obistinilo. Zauvek veliko hvala publici koja nas je nosila i podržavala. Žiri je bio očekivano "konzervativno" napucan, tačno onako kako smo i očekivali.

Poznaje li muzika granice? Može li da pomiri netrpeljivost među ljudima?

- U ovo današnje vreme interneta, društvenih mreža i brzine protoka informacija nestaju barijere kao što su jezička ili ideološka. Muzika nikad nije poznavala granice, pa tako ih ne poznaje ni danas. Naravno da ona može ukloniti neke netrpeljivosti između ljudi, naroda, političkih opcija... Ko se zbog toga ljuti uvalimo mu kruti. (smeh)

Let 3
foto: Samir Cerić Kovačević

Ima li Hrvatska vlada sluha za kulturu i koliko pomaže umetnosti?

- Kultura i umetnost su uvek bile, jesu, a nažalost i biće u očima vlasti ono "trinaesto" prase. Mi koji osećamo taj poziv, uvek ćemo ga osećati, bez obzira na institucionalnu podršku i to vladajuće strukture vole iskorištavati. Tako je i u Hrvatskoj. Ulaskom u EU se neke stvari menjaju nabolje, a neke nagore. Dobra strana je neka finansijska transparentnost, a loša ta što te veće ribe jedu u tvom akvariju.

Kakvi su vam planovi u narednom periodu. Pripremate li neke nove projekte ili turneje?

- Mi bez projekata ne možemo. Pripremamo neke nove pesme i imamo zakazane brojne nastupe tokom jeseni.

Let 3, Dora
foto: Komunikacije HRT

Prošlog puta ste istakli da vam je pometnja jedna od dražih reči. Može li neki novi hit da izazove veću pometnju na ovim prostorima od pesme "Mama ŠČ"?

- Nemojte to da kažete dva puta. (smeh)

Ponegde se može pročitati da vaš zvuk i stil podsećaju na rad Franca Blaškovića. Mislite li da ima neke poveznice među vašom muzikom?

- Ne, sličnost je možda u brkovima. Franci je naš dobar drug i saborac i volimo ga najviše na svetu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:04

Pesma grupe Let 3 kritikuje rat u Rusiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track