INTERVJU PRINCEZE DAJANE KOJI JE UZDRMAO PLANETU STIŽE NA POZORIŠNE DASKE: Već se zna kad je premijera, a evo ko glumi Ledi Di
Foto: Profimedija

NA DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE

INTERVJU PRINCEZE DAJANE KOJI JE UZDRMAO PLANETU STIŽE NA POZORIŠNE DASKE: Već se zna kad je premijera, a evo ko glumi Ledi Di

Pop kultura -

Intervju princeze Dajane s Martinom Baširom za BBC-jevu emisiju "Panorama" jedan je od onih medijskih događaja koji nikad neće biti zaboravljen. Dajana je šokirala naciju, a zatim i ceo svet, kada je intervju prikazan 20. novembra 1995. godine jer je otvorenošću i iznošenjem detalja u životu britanske kraljevske kuće unela velike promene u Palatu. Činjenica da će se godinama kasnije pokazati kako je nesrećna princeza bila prevarena, kako joj je Bašir pokazivao lažne dokaze o njenom praćenju da bi zadobio njeno poverenje.

Intervju u kom je Dajana između ostalog spomenula kako ih je u njenom braku s Čarlsom "bilo troje, pa je bila mala gužva", deo je većine dokumentarnih i igranih programa u kojima se govorilo o tragično stradaloj princezi, a sada mu je posvećena i cela pozorišna predstava koja počinje s igranjem krajem oktobra.

princeza Dajana
foto: Profimedia / Capital Pictures

Londonsko pozorište Park objavilo je prve informacije o predstavi "Intervju", u kojoj glavnu ulogu princeze Dajane glumi 35-godišnja glumica Jolanda Ketl. Na fotografijama se može videti Ketl obučena u plavi kostim u kakvom je Dajana sela ispred Bašira u svojim odajama i Kensingtonskoj palati, te progovorila o neverstvu, depresiji, bulimiji, mentalnoj stabilnosti...

Marina Bašira glumi 33-godišnji Tibu Fortes.

Ketl, poznata po ulogama u nizu britanskih filmova i serija, poput "Uveravanja", "Howards Enda", i "Leta u Italiji", već ima iskustva s "kraljevskim ulogama". Naime, ona je u Netflixovoj seriji "Kruna" glumila suprugu znamenitog izumitelja, preduzetnika i zaštitnika umetnosti Džeremija Fraja.

princeza Dajana
foto: Profimedia / Capital Pictures

Predstava "Intervju" ("The Interview") autori kažu, "daje uvid u priču iza intervjua: ženi koja ga je dala, muškarcu koji ga je napravio i instituciji koja ga je prikazala". Ipak, scenarista Džonatan Mejtland otkrio je da će u drami biti uključeni samo "određeni delovi" intervjua, i to zbog pitanja autorskih prava, ali i iz poštovanja prema princu Vilijamu.

Stariji sin princeze Dajane i budući kralj pre dve godine zatražio je bojkot intervjua, nakon što je istraga sudije Džona Djasona, bivšeg šefa britanskog Vrhovnog suda, pokazala da je BBC prećutno podržao Baširovo manipulisanje Dajanom.

Princeza Dajana, kralj Čarls Treći
foto: Profimedia

- Stvari koje su dovele do slavnog intervjua i događaji nakon njega otkrivaju mnogo toga o našoj zemlji i njenim institucijama - izjavio je Mejtland za Daily Mail koji je rekao da je intervju "zaista materijal za dramu".

- Jedva čekam da vidim kako će mu naša vrhunska glumačka postava i reditelj Majkl Fentiman udahnuti život. - zaključio je scenarista.

Princ Vilijam, kao ni njegov brat Hari, koji živi u SAD, zasad nisu reagovali na najavu predstave. Pozorište je izabralo dobar trenutak za premijeru, jer se u novembru i decembru završava "Kruna" - prvi deo finala serije stiže na Netflix 16. novembra, a drugi 14. decembra.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track