OVO SU STIHOVI PESME sa kojom tzv. Kosovo HOĆE NA EVROVIZIJU: Sramne provokacije i tokom nastupa, pogledajte snimak (VIDEO)
Foto: Printscreen/X

skandal!

OVO SU STIHOVI PESME sa kojom tzv. Kosovo HOĆE NA EVROVIZIJU: Sramne provokacije i tokom nastupa, pogledajte snimak (VIDEO)

Pop kultura -

Lažna država Kosovo izrazila je želju da učestvuje na Takmičenju za pesmu Evrovizije 2024, a tim povodom njihov javni servis organizovao je takmičenje na kojem su izabrali predstavnika.

Iako nemaju pristanak Evropske radiodifuzne unije, a pitanje je i da li će ga ikada i dobiti, oni su glasali i izabrali La Fazanija, odnosno Arbera Salihua, da bude njihov predstavnik sa pesmom "Oj, Kosovo".

Samo po imenu, ova pesma podseća na našu staru narodnu pesmu sa istim nazivom, dok je po svemu ostalom potpuno drugačija od naše izvorne "Oj Kosovo, Kosovo". Stihovi pesme jasno aludiraju na njihovu želju da svojataju Kosmet, a mi vam u nastavku otkrivamo o čemu peva La Fazani.

Tekst pesme "Oj Kosove" La Fazanija

Koliko ga volimo, koliko ga volimo / Koliko volimo naše Kosovo

Zdravo dragi gledaoče /Mnogo čestitam na vanzemaljskom spektaklu / Da više učite - van države / Ne znam u kojoj državi živim

(Evo me, nemam ništa bolje) / Niko ne zna koliko sam srećan/ Dobar trik može da zamagli dovoljno očiju / Ali sutra ujutru se budiš pun cveća

Koliko ga volimo, koliko ga volimo / Koliko volimo naše Kosovo / Teško je sa orlom, jer ga toliko volimo/ Kokakola na zemlji, ali sudi nam Džon (Jovan)

Ne prođe dan da ne pomislim na tebe, iako si mi slomio srce 2000 puta / Na Fejsbuku svaki dan pljujem za tebe "Svi u zatvor, svi u zatvor"

Ali ranije sam i ja krao / U svakom trenutku se videlo/ Oduvao sam ih čak na ulaz / Ali ipak, ja sam briljantniji u državi

Koliko ga volimo, koliko ga volimo / Koliko volimo naše Kosovo / Teško je sa orlom, jer ga toliko volimo/ Ako me voliš, možemo da promenimo pesmu

O, o, Kosovo / Ti si najlepše na ovom svetu / Dao sam svoj život za tebe / Samo me nemoj odvesti predaleko

Oj Kosovo / Ti si najjače na ovom svetu / Dao sam svoj život za tebe / Samo me nemoj odvesti predaleko

Mnogo, mnogo, mnogo, mnogo novca/ Uuuu guše nas s leđa / Rešio sam problem, ali i dalje postoji/ Bolje je piti i piti (Koliko volimo naše Kosovo)

Ovaj je svetao i šaren / Povredio sam svoju majku volim sebe / Ne biram reči/ Koje god mesto da osvojim večeras/ Znam da neću pevati na Evroviziji

Koliko ga volimo, koliko ga volimo / Koliko volimo naše Kosovo / Teško je sa orlom, jer ga toliko volimo / Rat tataturama kojim se pokazujemo svetu

O, o, Kosovo / Ti si najlepše na ovom svetu / Dao sam svoj život za tebe / Nemoj me odvesti predaleko

Oj Kosovo / Ti si najjače na ovom svetu / Dao sam svoj život za tebe / Samo me nemoj odvesti predaleko / Mnogo, mnogo, mnogo, mnogo novca

Hajdemo jako za naše Kosovo / Nedostaje nam Trunjin, ali ga mnogo volimo / Zaista želimo da pobegnemo, ali hajde da ga se otarasimo (O naše Kosovo)

Hajdemo jako za naše Kosovo / Slama nam srca, ali mi ga mnogo volimo Zaista želimo da pobegnemo, ali hajde da ga se otarasimo (O naše Kosovo) /

Borimo se za naše Kosovo / Bez njega bi bili niko/ Neprijatelj misli da moramo da ga volimo / Ali dođite da vam pokažemo svet

Koliko ga volimo, koliko ga volimo / Koliko volimo naše Kosovo / Teško sa orlom, jer ga toliko volimo / Rat tataturama kojim se pokazujemo svetu

O, o, Kosovo / Ti si najlepše na ovom svetu / Dao sam svoj život za tebe / Samo me nemoj odvesti predaleko

Oj Kosovo / Ti si najjače na ovom svetu / Dao sam svoj život za tebe / Samo me nemoj odvesti predaleko

Oj Kosovo

Njihov nastup izazvao je burne reakcije javnosti, kako zbog reči pesme, tako i zbog koreografije u kojoj tim igrača neprestano gestikulira šakama dvoglavog orla.

"Oj Kosovo, Kosovo" - izvorna srpska pesma

„Oj Kosovo, Kosovo“ je srpska rodoljubna pesma o Kosovu. Postala je veoma popularna u Srbiji nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine. Pesmu je izvodila Ivana Žigon na protestima „Kosovo je Srbija“.

Sa Kosova zora sviće, sviće, sviće novi dan. Gračanica, sva u sjaju, dočekuje Vidovdan! Oj Kosovo, Kosovo, zemljo moja voljena, Zemljo slavnih vitezova Lazara i Miloša! Sve Delije od Srbije, svako srce ponosno, voli, ljubi zemlju svoju, Gazimestan, Kosovo! Oj Kosovo, Kosovo, zemljo moja voljena, Zemljo slavnih vitezova Lazara i Miloša! Srbadija kliče cela: ne damo te Kosovo! To je naše uvek bilo, od davnina ostalo! Oj Kosovo, Kosovo, zemljo moja voljena, Zemljo slavnih vitezova Lazara i Miloša!

Problem sa ovim potezom je u tome što on simbolizuje "Veliku Albaniju", koja obuhvata i veliki deo teritorije Srbije, ali i drugih zemalja u regionu. Pokazivanje ovog simbola od strane ovih izvođača može se jasno protumačiti jako svojevrstan vid provokacije.

Aljbin Kurti
foto: AP Visar Kryeziu, Printscreen/X

Takođe, veliku prašinu podigao je i potez Aljbina Kurtija (premijera lažne države Kosovo), koji je uručio nagradu ovom izvođaču.

(Kurir.rs/A.G./A.S.)

Bonus video:

01:25

UŠLI SMO NA KOSOVO I ODJEDNOM ČULI DA JE SRUŠEN MOST Tatiana otišla da peva u Gračanicu, TO JE URADILA ZBOG JEDNE OSOBE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track