PRINCU HARIJU ONEMOGUĆENO DA ZARAĐUJE ZA ŽIVOT! Stručnjak tvrdi da se sve moglo izbeći: "On nikada neće javno priznati da se KAJE"
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

evo šta se desilo

PRINCU HARIJU ONEMOGUĆENO DA ZARAĐUJE ZA ŽIVOT! Stručnjak tvrdi da se sve moglo izbeći: "On nikada neće javno priznati da se KAJE"

Pop kultura -

Princ Hari (39) navodno vodi 'stalnu bitku' nakon što je napustio kraljevsku porodicu početkom 2020.

Stručnjak za krizne komunikacije Endi Bar rekao je za "Miror" šta je vojvoda od Saseksa trebalo da uradi drugačije nakon što su on i supruga Megan Markl (42) napustili svoju uloge starijih članova kraljevske porodice.

princ Hari
foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pojedinci su tvrdili da su dali ostavke na svoje funkcije zbog jedne konkretne fotografije koja je bila poruka, ali je nikada nisu komentarisali. Činjenica je da su sve ispričali javnosti samo dva dana nakon što se ta slika pojavila. Pre svega, pogrešili su u samoj izjavi koju su objavili na društvenim mrežama, u kojoj su obavestili javnost da više neće obavljati svoje ranije dužnosti.

Napisali su da će deo vremena provesti u Velikoj Britaniji, a deo u Severnoj Americi, a zatim su se posle nekoliko meseci trajno preselili u Kaliforniju. U Montesitu trenutno žive više od tri godine, a javnosti su u nekoliko navrata ispričali kako im je izgledao život u Londonu i kako je sada kada su u Americi.

Prvo su dali intervju Opri Vinfri, kojim su uzdrmali britanski sud i optužili ih za rasizam, zatim je na Netfliksu pušten dokumentarni film u kojem su otkrili nepoznate detalje svog života pre i posle venčanja. A princ je objavio svoje memoare 'Spare', u kojima je pričao o svom bratu, kraljevskoj porodici i otkrio čega se seća iz detinjstva i odrastanja.

Endi Bar veruje da princ nikada neće javno reći da se kaje zbog načina na koji je napustio kraljevsku porodicu, ali veruje da je komunikacija mogla da bude bolja i da bi bilo manje kontroverzi oko odlaska.

Princ Hari
foto: Promo

- Činjenica da je prikazao nevolje porodice kroz globalno najprodavanu knjigu i dokumentarac nikada neće dobro odjeknuti kod kraljevske porodice, a posebno nije dobro za njegov tim. Prava igra moći ovde je bila između armije stručnjaka za komunikacije i savetnika za brend koje obe strane imaju. Da su kraljevska porodica i Hari bili stroži u odluci da nijedna strana ne bi smela da šalje negativne poruke jedna o drugoj štampi, onda bi većina razgovora mogla da se vodi iza zatvorenih vrata, direktno i dostojanstvenije - rekao je Bar.

On napominje da dvor nije bez greha i da je verovatno svima savetovano da uvek imaju na umu misao „ne žali se, nikad ne objašnjavaj previše“.

- Iako su stekli poštovanje širom sveta jer nisu reagovali na svako novo prljavo otkriće, mogli su bolje da podnesu neke izjave, poput navoda o fizičkom obračunu između Harija i Vilijama - kaže stručnjak za PR.

princ Hari
foto: Paul Edwards / News Licensing / Profimedia

Endi je takođe rekao da je Hari trebalo da bude bolje upućen u to šta može, a šta ne može da radi nakon što je napustio britansku kraljevsku porodicu, posebno kada je u pitanju komercijalna strana.

Čini mu se da je princu onemogućeno da zarađuje za život promocijom nekih brendova, a sve je to moglo da se izbegne da je na početku bila bolja komunikacija sa obe strane.

- Kraljevska porodica je iznova i iznova pokazala da je ovo samo kratkoročno nazadovanje njihove reputacije, dok Hari sada izgleda mora da vodi stalnu bitku da natera svetske medije da pišu pozitivno o njemu i da je on dobar - znači porodičan čovek. Da li su obe strane mogle bolje da prođu u celoj ovoj situaciji? Kao i svaka zavađena porodica, naravno da jesu. Hoće li bilo koja strana to ikada priznati? Naravno da ne - zaključio je.

(Kurir.rs/Story.hr)

Bonus video:

00:44

BBC povukao podkast o princu Hariju i Megan Markl!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track