"USPELI SMO" Holivudski glumci konačno postigli sporazum za okončanje ŠTRAJKA (FOTO)
Foto: London Entertainment / SplashNews.com / Splash / Profimedia

ZVANIČNO JE

"USPELI SMO" Holivudski glumci konačno postigli sporazum za okončanje ŠTRAJKA (FOTO)

Pop kultura -

Holivudski glumci postigli su sporazum s većim studijima u sredu radi okončanja dvaju štrajkova koji su potresli industriju zabave nakon što su scenaristi i izvođači počeli da traže veće plate u doba striming servisa.

Obustava rada u trajanju od 118 dana zvanično će se završiti nakon ponoći, rekao je sindikat SAG-AFTRA u saopštenju u sredu nakon što je njegov odbor za pregovaranje jednoglasno podržao dogovor s Voltom Diznijem, Netfliksom i drugim kućama.

Holivud, štrajk
foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Trogodišnji ugovor, čija vrednost iznosi više od milijardu dolara, uključuje povećanje minimalne plate i nove dodatke koje će plaćati striming servisi, rekao je sindikat.

Dogovor takođe predviđa zaštitu od nedozvoljenog korišćenja fotografija generisanih veštačkom inteligencijom, područjem koje je zabrinulo izvođače jer se boje da će ih zameniti "digitalni dvojnici".

Holivud
foto: Shutterstock

"Dogovor od milion dolara"

"Postigli smo ugovor koji će članovima SAG-AFTRA iz svake kategorije omogućiti izgradnju održivih karijera", rekao je sindikat u poruci svojim članovima.

Predsednica sindikata i zvezda serije "Dadilja", Fren Drešer, na Instagramu je napisala: "Uspeli smo! Dogovor od milion dolara!"

Kraj štrajka glumaca znači da Holivud opet može da počne da proizvodi u punom kapacitetu prvi put od maja, kada su filmski i televizijski scenaristi započeli štrajk.

Nacionalni odbor SAG-AFTRA-e raspravljaće o sporazumu u petak, a sindikat je rekao da će dalje pojedinosti objaviti nakon tog sastanka. Konačno glasanje o ratifikaciji očekuje se u narednim nedeljama.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Bonus video:

01:21

AMERIČKI GLUMAC NAPUSTIO HOLIVUD ZBOG KARIJERE U SRBIJI Želi da pomogne našim glumcima i da jednog dana postane srpski Barak Obama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track