HAOS NA DVORU! ODUZELA UNIČIĆIMA TITULE, NASLEDIĆE JE SIN PRELJUBNIK: Bila kraljica 52 godine, zbog nje morali i USTAV da menjaju
Foto: Profimedia

zanimljiv lik

HAOS NA DVORU! ODUZELA UNIČIĆIMA TITULE, NASLEDIĆE JE SIN PRELJUBNIK: Bila kraljica 52 godine, zbog nje morali i USTAV da menjaju

Pop kultura -

Danska kraljica saopštila je u svom tradicionalnom novogodišnjem govoru da će abdicirati sa prestola 14. januara naredne godine, nakon 52 godine vladavine.

Krunu predaje najstarijem sinu, prestolonasledniku Frederiku koji je optužen za preljubu. Ko je Margareta II i po čemu će je Danci najviše pamtiti?

kraljica Margareta
foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Danska kraljica rođena je 16. aprila 1940. nedelju dana nakon što je nacistička Nemačka napala Dansku. Okupacija je značila da je mala princeza postala simbol nade za Dance. Na presto je stupila 15. januara 1952. nakon smrti svog oca.

Promenom ustava došla na presto

Iako je bila njegovo najstarije dete, nije se smatrala najverovatnijim kandidatom za krunu, sve do 1953. kada je danski ustav izmenjen kako bi se ženama omogućilo da naslede presto.

To je odlučeno na referendumu na kojem je više od 85 odsto ljudi glasalo da se dopusti pravo nasledstva ženskim članovima kraljevske porodice.

0653140103, Danska, kraljica, Kraljica Margareta, kraljica Margareta II, 50. godišnjica vladavine
foto: PPE/Hildebrandt / Sipa Press / Profimedia

"Moj voljeni otac, naš kralj je mrtav. Zadatak koji je moj otac imao skoro 25 godina sada je na mojim leđima. Molim se Bogu da mi da pomoć i snagu da nosim teško breme. Neka poverenje koje je dato mom ocu bude dato i meni", rekla je na krunisanju.

Postavši prva kraljica Danske nakon Margarete I promenila je istoriju. Ostaće upamćena kao narodni monarh, kraljica koja je sama obavljala kupovinu i imala svoju zsenu karijeru, kao dizajnerka i ilustrator.

Pre tri godine saopšteno je da je angažovana kao scenografkinja za Netfliksov film odnosno za adaptaciju romantičnog romana Karen Bliksen iz Afrike, jednog od međunarodno najpriznatijih danskih autora. Margareta II studirala je na pet fakulteta među kojima je i London School of Economics koju je pohađala sredinom šezdesetih godina.

Oduzela titule unučićima

Uživala je u bliskom odnosu sa svojom rođakom kraljicom Elizabetom II, nakon što su se zbližile tokom nekoliko državnih poseta, poslednja poseta bila je 2002. kada je Margareta posetila Vindzor.

danska kraljevska porodica, princeza Mari, kraljica Margareta II, princ Joakim, princ Frederik
foto: Profimedia

Danska kraljica rekla je da je Elizabeta Druga jako uticala na nju na nakon na koji su "suočavala sa svojim dužnostima, načina na koji je bila predana funkciji, ali i zbog toga što to je radila sa osmehom".

Kraljice su imale nadimak jedna za drugu, Elizabeta je Margaretu zvala Dejzi, a danska vladarka je britansku kraljica zvala Lilibet što je inače bio njen nadimak iz detinjstva. I Margareta obožava pse koji su bili velika ljubav Elizabete.

danska kraljevska porodica, princeza Mari, kraljica Margareta II, princ Joakim, princ Frederik
foto: Profimedia

Margareta II dospela je na naslovne strane prošle godine kada je oduzela kraljevske titule četvoro dece svog mlađeg sina princa Joakima.

Njen sin Frederik oženjen krunskom princezom Mari, optuživan je da je prevario suprugu. Ta afera pomno je praćena, dvor nije komentarisao skandal, a porodica je i nakon svega ostala ujedinjena. Odlukom da je on nasledi na prestolu, podržala ga je nakon afere.

(Kurir.rs/BlicŽena/T.J.)

Bonus video:

05:22

6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBRU LINIJU I ZDRAVLJE! Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track