"SILOVAO ME JE PRIJATELJ" Bolno otkriće glumice iz hit serije: "Nisam uspela da pobegnem", iznela potresne detalje
Foto: Jose Perez / SplashNews.com / Splash / Profimedia

OBJAVILA ESEJ U MAGAZINU PEOPLE

"SILOVAO ME JE PRIJATELJ" Bolno otkriće glumice iz hit serije: "Nisam uspela da pobegnem", iznela potresne detalje

Pop kultura -

Američka glumica Mariška Hargitai (59) i zvezda TV serije "Red i zakon: Odeljenje za specijalne žrtve" u eseju, koji je za časopis "People" napisala u prvom licu, otkrila je kako ju je prijatelj silovao kad je imala 30 godina.

"Uopšte nije bilo seksualno. Bila je to dominacija i kontrola. Prejaka kontrola... Ta osoba bila mi je prijatelj. Posle više nije. Pokušavala sam da se na sve načine izvučem iz toga, ali nisam mogla da pobegnem jer me je čvrsto zgrabio za ruke i držao ih.

Nisam želela da taj teror eskalira u nasilje. Sad znam da je to već bilo nasilje, seksualno nasilje, ali bojala sam se da će postati i fizički nasilan. Jednostavno sam se 'smrznula', potpuno oduzela, što je uobičajen odgovor na traumu kad za žrtvu ne postoji opcija bega", opisala je.

"Umanjila sam važnost napada"

Glumica danas priznaje kako je tad umanjila važnost napada - kako sama kaže, "pokušala je da ga potisne duboko u pozadinu svog uma" kako bi mogla da prebrodi traumu.

Otkrila je i kako je suprugu, takođe glumcu, Piteru Hermanu, s kojim je u braku od 2004. godine, rekla da ono što je proživela nije bilo silovanje. Dugo je, kaže, verovala kako je horor koji je proživela zapravo "manji prekršaj". Barem ga je ona tako protumačila jer drugačije nije ni mogla ni znala da se nosi s bolnom stvarnošću.

"Iskustvo je bilo užasno, ali ono me ni u najmanjoj meri ne definiše", zaključila je. Hargitai je kasnije osnovala fondaciju Joyful Heart, koja pomaže zlostavljanoj deci i žrtvama seksualnog napada i porodičnog nasilja.

(Kurir.rs/ People/ Index.hr/ L. S)

Bonus video:

01:02

Krisa Nota optužile dve žene za seksualno zlostavljanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track