OTVORITE ŠIROM OČI! Od "Povratka u budućnost" do "Prizivanja zla", detalji koje ste možda propustili u filmovima
Foto: Combo printscreen

TV EKRAN

OTVORITE ŠIROM OČI! Od "Povratka u budućnost" do "Prizivanja zla", detalji koje ste možda propustili u filmovima

Pop kultura -

Postoje filmovi kojima se uvek iznova vraćamo, bilo da je to zbog njihove fantastične priče, glume ili zadivljujućih kadrova. Upravo tada mogu da se zapaze detalji koje smo možda propustili tokom prvog gledanja, poput scene u crtaću "Put u El Dorado" u kojoj šaman prelistava svoju knjigu čarolija, a na jednoj od stranica vidi se drevna verzija logotipa filmskog studija "Drimvorks" ili logo studija "Varner Bros" koji u "Hari Poter" franšizi sa svakim delom ima sve mračniju i mračniju notu, baš kao i filmovi.

Filmove "Petparačke priče" i "Ubiti Bila" ne povezuje samo čuveni Kventin Tarantino, njihov tvorac, i Uma Turman kao jedna od glavnih aktera, nego i sekvenca u "Pričama" gde Uma priča Travolti o pilot epizodi serije u kojoj je igrala. Tu opisuje pet ženskih likova koji će se pojaviti u filmu "Ubiti Bila" devet godina kasnije, uključujući i lik Neveste koji ona tumači.

Petparačke priče/Ubiti Bila
Petparačke priče/Ubiti Bilafoto: Combo printscreen

Ekipa filma "Prizivanje zla" daje sve od sebe da pokaže da je ovaj serijal mnogo više od obične horor franšize, pa je tako, pored paranormalnih slučajeva koje istražuju Ed i Lorejn Voren, u središtu priče i njihova ljubav. Jedan od detalja koji prikazuje njihovu kompatibilnost, a koji možda nije baš tako lako uočljiv, jeste Edovo kombinovanje kravata sa Lorejninim suknjama i haljinama što čini kroz čitavu franšizu.

Prizivanje zla, Ed Voren, Lorejn Voren, The Conjuring
foto: Profimedia

Smatra se da su animirani filmovi ti koji najviše obiluju skrivenim detaljima i porukama među kojima je i "Aladin". Dok Jasmin i Aladin lete ćilimom kroz Grčku, on joj dobacuje jabuku, što je u staroj Grčkoj bio jedan od načina da se neko zaprosi. Počast jednom od omiljenih likova crtaća "Ledeno doba", lenjivcu Sidu, kreatori ova dva ostvarenja odali su u filmu "Roboti" praveći tu njegovu robotsku verziju.

Aladin/Roboti
Aladin/Robotifoto: Combo printscreen

"Titanik" danas nosi status ljubavnog klasika i dobitnik je 11 Oskara, sve to zahvaljujući ljudima koji su se potrudili da ga osmisle do najsitnijeg detalja. Tako na primer, dok Rouz sanja da je Džek čeka na vrhu stepeništa Titanika, sat prikazuje 02.20 časova, što je i vreme kada je pravi Titanik potonuo. Kada žena uspavljuje svoje dvoje dece dok Titanik tone pričajući im o zemlji večne mladosti i lepote, ona zapravo govori o zemlji koja postoji u irskoj mitlogiji, a do koje se dolazi ispod vode ili preko mora. Film "Titanik" jednim detaljem daje do znanja i da reči "volim te" nisu uvek ono što opisuje ljubav, jer ni Rouz ni Džek nisu to nijednom izgovorili, a bili su spremni da sve učine jedno za drugo.

Titanik
foto: Profimedia

Neizbežan praznični klasik "Sam u kući" ima jedan, ne tako lako uočljiv, detalj koji je jedan od razloga zašto su roditelji zaboravili Kevina kod kuće. Naime, veče pred put, dok su večerali, Kevin je prosuo flašu mleka po kuhinjskom radnom stolu na kom su bili pasoši i avionske karte. Brišući mleko, Kevinov tata je sa gomilom mokrih salveta, bacio i Kevinovu avionsku kartu u kantu. Još jedan zanimljiv detalj je pogrešno napisana reč "ukrasi" na Kevinovoj planskoj mapi zamki, što je mali, ali idealan, podsetnik da naš pametni junak ipak ima samo osam godina.

Sam u kući
foto: Profimedia

Čini se da je franšiza "Povratak u budućnost" bila prilično originalna i inovativna za kraj osamdesetih i početak devedesetih, a reklo bi se da taj status drži i danas s obzirom na to da neke stvari iz filma nisu napravljene ni tri decenije kasnije, barem ne za masovnu upotrebu. Ali, da se vratimo na detalje. Ime tržnog centra "Borovi blizanci" menja se u "Usamljeni bor" kada Marti u prošlosti pregazi jedno od dva drveta.

Povratak u budućnost
Povratak u budućnostfoto: Printscreen YT

Onima koji prate modnu industriju ovaj detalj u filmu "Ustvari ljubav" sigurno nije promakao, ali za one kojima jeste; lik Danijel, kog ovde igra Lijam Nison, na sahrani svoje supruge govori kroz šalu kako je jedan od njenih zahteva bio da dovede manekenku Kladiju Šifer kao svoju pratnju. Na kraju školske predstave svog posinka Danijel se slučajno sudara i upoznaje sa Kerol koju glumi baš Klaudija Šifer.

Lijam Nison/Ustvari ljubav
Lijam Nison/Ustvari ljubavfoto: Printscreen YT

Jedan od žanrova koji obiluje detaljima je svakako naučna fantastika, pa tako u filmu "Međuzvezdani", ako malo obratite pažnju, čućete izraženi zvuk otkucaja u zvučnoj pozadini dok su na vodenoj planeti. Taj otkucaj se čuje na svakih 1,25 sekundi i predstavlja jedan dan koji prolazi na Zemlji.

Metju Makonahi/Međuzvezdani
Metju Makonahi/Međuzvezdanifoto: Printscreen YT

"Trumanov šou" je neobična priča o čoveku čiji je život rijaliti od samog rođenja, ali ne samo to, celo njegovo okuženje, grad u kom živi, sve je osmišljeno i dizajnirano u tu svrhu. Tokom scene u kojoj Truman doručkuje na stolu možemo videti bočicu vitamina D, koji je neophodan za ljude koji se ne izlažu redovno suncu. A kako je Trumanovo okruženje bilo samo filmski set, on pravo sunce nije ni imao.

Džim Keri/Trumanov šou
Džim Keri/Trumanov šoufoto: Printscreen YT

(Kurir.rs/Sanja Marković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track