REŠENA NAJVEĆA MISTERIJA HOLIVUDA STARA 19 GODINA: Lopov otkrio zašto je ukrao čuvene Dorotine cipelice iz "Čarobnjaka iz Oza"
Foto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

kad je ovo shvatio, bacio ih je

REŠENA NAJVEĆA MISTERIJA HOLIVUDA STARA 19 GODINA: Lopov otkrio zašto je ukrao čuvene Dorotine cipelice iz "Čarobnjaka iz Oza"

Pop kultura -

Prošlo je skoro 20 godina od kada su ukradene crvene papuče iz kultnog filma “Čarobnjak iz Oza, a sada saznajemo motiv čoveka koji je priznao ovo krivično delo.

Čarobnjak iz Oza
foto: Profimedia

Ako niste upućeni, reč je o “svetom gralu” holivudskih memorabilija, a nosila ih je glumica Džudi Garland koja je tumačila lik Doroti Gejl. Papuče su ukradene 2005. godine iz muzeja u Minesoti. Pored njih, postoje još tri para sačuvana nakon završetka snimanja fantastičnog mjuzikla iz 1939. Agentima FBI trebalo je 10 godina da reše slučaj i uhapse Terija Džona Martina koji je čekićem provalio vrata muzeja i razbio zaštitnu vitrinu.

On je verovao da su papuče ukrašene dragim kamenjem, a kada je shvatio da je reč o najobičnijem staklu, bacio ih je.

Martin je optužen tek 2023. godine i tada je priznao krivično delo. Njegovi branioci su tvrdili da je odustao od kriminala, ali da je na nagovor saradnika pristao da uradi “poslednju pljačku”.

- Prvo je odbio da učestvuje, ali stare navike teško umiru. Pomisao na još jedan posao ga je držao budnim. Posle mnogo razmišljanja, pristao je - objasnio je advokat.

On je dodao da Martin nije gledao kultno filmsko ostvarenje i da nije bio svestan kulturnog značaja ukradenih papuča, prenosi New York Post. Nađena memorabilija je i dalje u posedu FBI-ja, ali nikada nije otkriveno kako su uspeli da je pronađu. Tužioci traže od sudije da izrekne odgovarajuću kaznu, dok se navodi da je Martin teško bolestan. Lekari procenjuju da će živeti još šest meseci, a u svakom trenutku mu je potreban kiseonik zbog hroničnog plućnog poremećaja.

(Kurir.rs/Telegraf/A.G.)

Bonus video:

01:05

NE ZNAM ZAŠTO JE CECA OTPEVALA PESMU ZA FILM O DŽEJU! Mina Kostić ne krije nezadovoljstvo: Očekujem da me pozovu da glumim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track