ITALIJANSKA GLUMICA SANDRA MILO PREMINULA U 90. GODINI Ostaće upamćena kao glavni protagonista italijanske kinematografije 1960-ih
Foto: YT Printscreen

ITALIJANSKA GLUMICA SANDRA MILO PREMINULA U 90. GODINI Ostaće upamćena kao glavni protagonista italijanske kinematografije 1960-ih

Pop kultura -

Najviše je bila poznata po nizu uspešnih filmskih uloga 1960-ih i kao TV ličnost

Italinanska glumica i TV lice Sandra Milo umrla je u 90. godini, javili su u ponedeljak lokalni i mediji.

"Umrla je mirno u svom domu u Rimu, okružena porodicom", napisali su na Fejsbuku njeno troje dece Debora, Ćiro i Azura.

Milo je bio glavni protagonista italijanske kinematografije 1960-ih i posebno je bio muza filmskog reditelja Federika Felinija.

Rođena kao Salvatris Elena Greko u Tunisu 11. marta 1933. godine, Milo je odrasla u Toskani, Italija, a debitovala je u kinematografiji 1955. sa komedijom Lo scapolo, zajedno sa Albertom Sordijem.

Niz glavnih uloga u filmovima kao što su Il generale Della Rovere (1959) Roberta Roselinija; Adua e le compagne (1960) Antonija Pjetrangelija i Fantasmi a Roma (1961), u kojima je obojica glumila pored Marčela Mastrojanija; i Felinijeva Giulietta degli spiriti (1965) i Oskarom nagrađeni 8½ (1963), učvrstili su Milovu popularnost.

U narednim godinama, radila je sa raznim drugim rediteljima kao što su Luiđi Zampa i Dino Risi. Takođe je glumila u mnogim francuskim produkcijama.

Tokom 1980-ih i ranih 1990-ih, vodila je brojne TV emisije, a u kasnijim godinama imala je mnogo TV nastupa. Bila je i takmičarka u rijalitiju L'isola dei famosi 2010.

Milo je 2021. godine dobila nagradu David di Donatelo ‒ italijanski ekvivalent Oskara ‒ za svoju karijeru.

Poslednji put je viđena na malom ekranu u seriji od šest epizoda Gigolo per caso, koja je lansirana na Amazon Prime 21. decembra 2023.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track