ČARLSOVA SAHRANA ISPLANIRANA JOŠ PROŠLE GODINE: Kralj se bori s rakom, a odavno je poznato kako će biti ispraćen na VEČNI POČINAK
Foto: James Veysey/Shutterstock / Avalon / Profimedia

KRALJEVSKI PROTOKOL

ČARLSOVA SAHRANA ISPLANIRANA JOŠ PROŠLE GODINE: Kralj se bori s rakom, a odavno je poznato kako će biti ispraćen na VEČNI POČINAK

Pop kultura -

Kralj Čarls ima rak i milioni Britanaca zabrinuti su za njegovo zdravlje. Kraljica Kamila juče je novinarima rekla da se kralj oseća dobro, a kraljevska porodica nije iznosila više detalja o zloćudnoj bolesti koja ga je snašla.

Kraljevska porodica spremna je na najgore i Čarlsova sahrana je do detalja isplanirana još prošle godine. Međutim, to nema nikakve veze s njegovom bolešću ni s godinama.

Kralj Čarls, kralj Čarls Treći, kralj Čarls Treći u Bundestagu
foto: AP Markus Schreiber

Sahrane su isplanirane bez obzira na godine kralja i zdravstveno stanje

Operacija Menai Bridž je kodno ime za planove u vezi sa smrću kralja Čarlsa III. Naziv se odnosi na viseći most u Velsu. Plan uključuje objavu njegove smrti, period zvanične žalosti i detalje njegove državne sahrane. Planiranje kraljeve sahrane započelo je gotovo odmah nakon što je Čarls stupio na presto nakon smrti svoje majke i prethodnice, Elizabete II.

Kraljica Elizabeta, sahrana
foto: AP Mark Large

Za smrt princa Filipa, vojvode od Edinburga, kodno ime je bilo Operacija Fort Bridž, a za Kraljicu Elizabetu II - London Bridge is down. Budući da je Elizabeta II umrla u dvorcu Balmoral u Škotskoj, nakon njene smrti takođe je pokrenuta Operacija Unicorn.

Postoje posebni planovi i za sahrane svakog drugog člana kraljevske porodice, bez obzira na njihove godine i zdravstvena stanja.

kralj Čarls
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Zbog čega se ovo radi?

Iako je mnogima bizarno, kraljevska porodica Velike Britanije, kao i većine ostalih monarhija, sledi stroge protokole. Sahrane su isplanirane do detalja budući da su to veliki državni događaji koje bi bilo nemoguće isplanirati nakon smrti monarha.

Dakle, u smislu planiranja, nema velike razlike između planiranja sahrane i drugih državnih događaja koji se tiču kraljevske porodice. Tokom istorije dešavalo se da monarsi iznenada umru ili abdiciraju, te protokol kraljevske porodice mora biti jasan i spreman u svakom trenutku.

(Kurir.rs/ Index.hr/ L. S)

Bonus video:

04:42

Krunisanje kralja Čarlsa III

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track