BACILA MU SE NA GRUDI I UDARALA GA IZ SVE SNAGE! Najteža ljubavna priča Holivuda: Slavna glumica se BORILA za njega kako je mogla
Foto: SPRING CREEK PRODUCTIONS - Album / Album / Profimedia

umro JE dok je spavala pored njega

BACILA MU SE NA GRUDI I UDARALA GA IZ SVE SNAGE! Najteža ljubavna priča Holivuda: Slavna glumica se BORILA za njega kako je mogla

Pop kultura -

Ljubavna priča Meril Strip i njenog ljubavnika Džona Kazalea deluje kao moderna Šekspirova tragedija. Sa slomljenim srcem, ljubavlju na prvi pogled i borbom protiv sveta, Meril Strip i Džon Kazale su počeli da se ludo zaljubljuju jedno u drugo - bez ideje da njihova ljubav možda neće imati najsrećniji kraj.

Kao da je sudbina bila protiv njih, na vrhuncu njihove ljubavi Džonu Kazaleu je dijagnostikovan terminalni rak pluća. Meril Strip je ostala uz njega do samog kraja, a evo kako je tekla njihova ljubavna priča.

Nisu mogli da odole jedno drugome

Kazaleo je sebi obezbedio status uspešnog karakternog glumca, pa se vratio na mesto koje je najviše voleo, na scenu. U leto 1976. Kazale je glumio u filmu "Mera za meru" u Delakort teatru. Napisao je Vilijam Šekspir, a njegove kolege na sceni su bili Sem Voterson i mlada Meril Strip. Strip je brzo gradila karijeru pozorišne glumice.

Njih dvoje su se odmah zaljubili jedno u drugo.

Iako je Kazale možda bio poznatiji od nje, oboje su još uvek bili umetnici koji su mučili. Oboje pokušavaju da plate račune. Kazale bi često bio viđen kako vodi Strip na večeru dole u ​​Maloj Italiji.

Restorani, koji su prepoznali Džona iz "Kuma", insistirali bi da par večera besplatno. Imali su sjajnu hemiju zajedno i reditelj "Measure fo Measure" Džo Pap je to odmah primetio, kao i njihovi drugovi.

Odnos između njih dvoje je postao toliko fizički, da je ekipa skoro svakodnevno primećivala Meriline stalno ispucale usne. Strip, koja je poznata po održavanju svog privatnog života privatnim, dala je redak intervju godinama kasnije o kratkom, ali intenzivnom vremenu koje je provela sa pokojnim Džonom Kazaleom.

Džon Kazal
foto: WARNER BROTHERS - Album / Album / Profimedia

- Nije bio kao niko koga sam ikada srela... To je bila njegova specifičnost, njegova vrsta ljudskosti i radoznalosti prema ljudima, njegovo saosećanje.

Sredinom 1970-ih na Menhetnu, Meril Strip i Džon Kazale su delili potkrovlje u ulici Franklin, u Donjem Menhetnu.

Horovic, koji je bio blizak prijatelj sa parom, kasnije će komentarisati:

- Bili su sjajni za gledanje, jer su izgledali nekako smešno, oboje... Bili su ljupki na svoj način, ali to je bio zaista neobičan par...

Kazale je obećao da će se oženiti Strip čim dobije "prvu veliku ulogu" i stvari su između njih išle veoma dobro. Bili su nagrađivani scenski glumci, sa legendarnim rediteljem/producentom Džoom Papom u svom uglu. U maju 1977. Kazale je glumio u produkciji Agamemnona u Linkoln centru u Njujorku.

Dijagnoza

Glumac se osećao loše; toliko da je propustio nekoliko nastupa. Pap je uspeo da mu zakaže hitan pregled kod svog doktora, koji se nalazi na Upper East Side-u Menhetna. Kazale, Strip i Pap su obavešteni da je dijagnoza: terminalno metastazirani karcinom pluća. Imao je 41 godinu.

Dok je napuštao scenu i prestao da radi, bilo je poslednje što je Kazale želeo da uradi, bio je primoran da se povuče iz produkcije Agamemnona i odmah je započeo lečenje u borbi protiv raka koji je uništavao njegovo telo. Reditelj predstave Andrej Serban je u intervjuu iz 2018.

- Ali nagli prekid je došao onog dana kada je saznao za svoju bolest. Već tada je delovao sa izvesnim herojstvom. Umesto da pošalje poruku preko svog agenta, došao je lično da nam kaže o svojoj teškoj odluci da se povuče..."

Meril Strip je narednih devet meseci svog života posvetila tome da bude sa Kazaleom, brinući se o njemu i pokušavajući da mu podigne raspoloženje i neguje ga kroz ovu užasnu bolest, a o tome je u intervjuu 2018. govorila:

- Preselila sam se u njegovu bolničku sobu i čitala mu sportske stranice i radila imitacije čitača novina. Bila sam tako blizu njega da nisam mogla da vidim da je tako blizu smrti. Kada je smrt došla, to je bio šok... Ono što je Džonova smrt učinila je da me natera da se suočim sa sopstvenom smrtnošću...

Kazaleu i Strip su ponuđene uloge u epskom filmu Majkla Čimina iz 1978. "Lovac na jelene". U filmu su takođe glumili Robert De Niro i Kristofer Voken. Ovo je bila filmska uloga koja bi bila karta za brak.

Meril Strip
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Umesto toga, preostalo je ograničeno dragoceno vreme koje su Strip i Kazale imali zajedno, jer se glumčevo stanje pogoršavalo.

Nisu se odvajali

Ipak, De Niro je video Strip na sceni u Čehovljevom "Trešnjinom voćnjaku" u Linkoln centru. Ubedio je Čimina da angažuje glumicu. Strip, koja nije bila oduševljena likom "Linde", prvenstveno je prihvatila ulogu da bi mogla da ostane sa Kazaleom tokom snimanja.

Al Paćino bi takođe vodio Kazalea na njegove terapije zračenjem. Niko osim Strip, Kazale i nekoliko drugih nije znao koliko je bolestan. Ubrzo je postalo suviše komplikovano sakriti njegovo stanje od ostalih.

Producenti "Lovca na jelene" nisu bili voljni da ulože novac u zdravstveno osiguranje Kazalea. Pošto su Strip i De Niro zapretili da će napustiti produkciju, pristali su da ga zadrže, a Al Paćino je kasnije govorio o posvećenosti Meril Strip svom obolelom ljubavniku.

- Jedva da sam ikada video osobu koja je toliko odana nekome ko odlazi kao Dožn. Videti je u tom činu ljubavi prema ovom čoveku bilo je neodoljivo...

Meril Strip
foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Sa ograničenim vremenom, Kazale je radio kroz snimanje "Lovca na jelene". Čimino bi preuredio svoj raspored i prvo snimio Kazaleove scene.

Da bi održala korak sa rastućim medicinskim računima, Strip se prijavila za devetočasovnu televizijsku dramu "Holokaust". Počela bi čim završi svoj rad na "Lovcu na jelene". Strip je kasnije dobila Emi za seriju, koja je uglavnom snimana na lokacijama iz stvarnog života. Uključujući i koncentracioni logor u Austriji zbog čega je Strip morala da napusti zemlju na neko vreme.

- Poludela sam, Džon je bio bolestan, a ja sam želela da budem sa njim.

Dok je Strip bila dva meseca van zemlje, Paćino je nastavio da ga vodi na tretmane zračenja. Kako se Strip vratila sa snimanja, Kazale je ponovo primljen u Memorijalni centar za rak Sloun Ketering. Rak koji je počeo u njegovim plućima metastazirao je na kosti.

Film je bio poslednji glumčev nastup jer će Kazale preminuti pre objavljivanja.

12. marta 1978. doktor je probudio Strip, koja je bila pored Kazalea. Kazale je preminuo. Ljubav između Meril Strip i Džona Kazale je završena.

Kako pišu strani mediji, Meril se tada bacila na njegovo telo i svom snagom pesnicama udarala njegove grudi gušeći se u sopstvenim jecajima. A onda je u sekundi Džon poslednji put otvorio oči i slabim glasom rekao: "U redu je, Meril, u redu je". Sklopio je oči i umro.

Izrael Horovic će nekoliko dana kasnije u The Village Voice-u objaviti hvalospev za pokojnog Džona Holanda Kazalea:

- Džon Kazale se dešava jednom u životu. Bio je izum, malo savršenstvo. Nije ni čudo što njegovi prijatelji osećaju toliki bes kada se probude iz sna i otkriju da Kazale spava sa kraljevima i savetnicima, sa Butom i Kinom, sa Džimijem Dinom, sa Bernhartom, Gitrijem i Duseom, sa Stanislavskim, sa Gručom, Benijem, i Alen. Brzo će steći prijatelje na svom novom mestu. Lako ga je voleti.

Za sve što je Meril Strip postigla — dvadeset i jedna nominacija za Oskara, najviše od svih glumica ikada. Možda je njena najveća životna uloga u predstavi koja se zove život, bila upravo ona mlada žena koja se posvetila čoveku na samrti, a koga je volela i godinama kasnije.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video:

01:51

IZGLEDA KAO HOLIVUDSKA GLUMICA, A UZ TO JE I TOP KUVARICA! Evo kako izgleda PRELEPA takmičarka poznatog šou programa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track