EVROVIZIJSKI FANOVI PROGLASILI SRPSKU PESMU NAJBOLJOM: Cela Evropa ustala na noge i od 250 izvođača apsolutnu POBEDU JE ODNEO ON
Foto: Printscreen RTS

veliki uspeh srbije

EVROVIZIJSKI FANOVI PROGLASILI SRPSKU PESMU NAJBOLJOM: Cela Evropa ustala na noge i od 250 izvođača apsolutnu POBEDU JE ODNEO ON

Pop kultura -

Jedan od nagledanijih televizijskih događaja je Evrovizija, koja je prvi put organizovana 1956. godine. Jugoslavija je bila i ostala prva i jedina socijalistička zemlja koja je bila deo Evropske radiodifuzije unije, a svoje prvo učešće beležimo 1961. godine.

Ljiljana Petrović bila je prva predstavnica Jugoslavije
Ljiljana Petrović bila je prva predstavnica Jugoslavijefoto: Printscreen Youtube

Već 68 godina evrovizijski hitovi osvajaju ceo svet, a fanovi neprekidno glasaju i biraju najbolje pesme. Tako je krajem 2011. godine organizovano takmičenje pod nazivom "Evrovizijskih TOP 250 za 2011" koje je tokom 31. decembra 2011. direktno prenosio ESC radio.

Cela Evropa je ustala na noge

Na listi na kojoj se našlo 250 pesama, prvo mesto zauzela je numera "Lane moje" Željka Joksimovića, kojom je predstavljao Srbiju 2004. godine, a zauzeo je 2. mesto u superfinalu.

Željko Joksimović
foto: EPA/Kerim Okten

U glasanju u organizaciji jednog od najuticajnijih i najstarijih OGAE organizacija u Evropi, OGAE Belgije, učestvovalo je više od 3000 fanova iz sedam različitih nacionalnih organizacija.

Takmičenje je sprovedeno zajedno sa klubom "12 poena" koji je jedan od organizatora brojnih susreta poštovalaca Evrovizije.

Još jedno priznanje za Joksimovića

Željko Joksimović, Lane moje
foto: Printscreen YouTube

Podsetimo, Joksimović je u oktobru 2011. godine, proglašen i za najboljeg kompozitora na Evroviziji takođe od strane Fan kluba, ali Španije, i prestižna nagrada mu je uručena u Madridu u prisustvu velikog broja fanova.

Specijalno za OGAE Belgije, a posredstvom OGAE Srbija, koji sarađuju sa ovom međunarodnom organizacijom, Željko Joksimović se zahvalio fanovima širom Evrope.

Željko Joksimović, Lane moje
foto: Printscreen YouTube

- Upravo sam čuo fantastične vesti o rezultatima vašeg konkursa za pesmu "Lane moje". U 2012. godini u kojoj ću još jednom nastupiti na Pesmi Evrovizije kao izvođač i kompozitor za Srbiju, ova nagrada koja dolazi direktno od fanova iz cele Evrope je priznanje mom radu za evrovizijsku porodicu. To je nešto što cenim mnogo više nego što možete zamisliti. To mi daje inspiraciju i pozitivnu energiju toliko potrebnu u vreme pre takmičenja u Bakuu - rekao je tada Joksimović.

(Kurir.rs/RTS/I.M.)

Bonus video:

06:00

Breskvica izjava nakon nastupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track