VRISAK LJUBAVNICE PAMTIĆE CEO ŽIVOT: Život svetske rokenrol zvezde srušio se u sekundi, a onda je napisao svoj NAJVEĆI HIT
Foto: Michal Augustini / Shutterstock Editorial / Profimedia

više ne izvodi čuvenu pesmu

VRISAK LJUBAVNICE PAMTIĆE CEO ŽIVOT: Život svetske rokenrol zvezde srušio se u sekundi, a onda je napisao svoj NAJVEĆI HIT

Pop kultura -

Erik Klepton je više od rok zvezde. On je prava ikona, živo otelotvorenje istorije rok muzike. Muzički kritičari i publika smatraju ga jednim od najvećih gitarista svih vremena.

Erik Klepton
foto: XPUSEDPPAP / Backgrid UK / Profimedia

Na Rolingstounovoj listi zauzeo je drugo mesto kao najveći gitarista svih vremena, a nalazi se i na 53. mestu od 100 najvećih umetnika svih vremena.

Mada se Kleptonov muzički stil vremenom menjao, uvek je zadržao deo bluz-korena. Klepton je, kao i njegovi muzički savremenici, imao presudan i rasprostranjen uticaj u popularizaciji pojedinih modela električnih i akustičnih gitara.

Buran život

Erik Klepton
foto: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia

Kao i sve rok zvezde njega je pratio burni život, koji je katkad bacao senku na njegovu izvanrednu karijeru. Problemi sa alkoholom i drogom su punili tabloide, a uporište su pronašli u nesigurnost koju je poneo iz najranije mladosti i koja ga je dugo pratila.

Ni na ljubavnom planu nije bio ništa manje interesantan medijima naročito nakon objavljivanja vesti da je njegova prva velika ljubav bila Peti Bojd, supruga njegovog dobrog prijatelja Džordža Harisona, koja će kasnije postati njegova žena. Takođe, njegove afere privlačile su mnogo pažnje.

Erik Klepton
foto: Profimedia

Dugo mu je bilo potrebno da se izbori sa svojim porocima, a na nagovor prijatelja i supruge 1982. godine je otišao u jednu ustanovu za odvikavanje u Minesoti, gde će ostati gotovo godinu dana.

Oporavljen, vraća se i ponovo počinje da radi punom parom. Nakon toga je stupio u vanbračnu vezu sa manekenkom Ivonom Keli sa kojom ima ćerku Rut.

Nakon dve godine, dobio je još jedno dete sa Lori Del Santo, sina Konora. U Lori nije bio zaljubljen, ali kada mu je rodila Konora, rekao joj je da je ona žena njegovog života.

Tragedija zbog koje mu se život srušio u sekundi

Erik Klepton
foto: Michal Augustini / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njegov život obeležila je tragedija, koja se odigrala u martu 1991. godine. Muzičar je tada izgubio sina Konora. Kako su pisali mediji Erik je spavao kada ga je probudio telefon.

Javio se, a sa druge strane je čuo vrisak svoje ljubavnice, koja je bila majka njegovog deteta. Saopštila mu je da je njihov sin Konor, koji je tada imao četiri godine pao kroz prozor sa 53. sprata.

Dete je skakalo po krevetu u stanu majčine prijateljice, na 53. spratu jednog nebodera u Njujorku. Ispao je kroz prozor, pao na krov obližnje četvorospratnice i ostao na mestu mrtav.

O traumatičnom događaju pisao je u svojoj biografiji. Sutradan je otišao da identifikuje telo. Erik je u svojoj autobiografiji otkrio da je lice deteta nekim čudom ostalo netaknuto bez obzira na visinu sa koje je pao.

- Izgledalo je kao da spava...

Svoju bol iskazao u pesmi

Erik Klepton
foto: Michal Augustini / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svu svoju bol i tugu iskazao je pesmom "Tears in heaven", koju je u tom periodu napisao i posvetio Konoru.

Iz njega je tada izašla prepoznatljiva melodija, i možda najdirljiviji tekst – "da li bi mi znao ime, kada bismo se sreli u Raju"?

- Postoji ta pesma koju sam napisao za jedan film, ali je duboko povezana i sa onime što mi se dogodilo, sa mojim sinom. To je pesma koja mi se 'motala' po glavi neko vreme, ali nije imala razlog da nastane sve dok nisam počeo rad na ovom filmu. Istina je da možete da je tumačite kao pesmu o mom sinu, ali možete i da je shvatite kao deo filma - rekao je svojevremeno muzičar.

Sa tom kompozicijom osvojio je šest Gremija.

"Tears in heaven" Klepton je prestao da svira uživo 2004. godine, kao i "My father's eyes".

- Više nisam osećao taj gubitak, i to je delom cilj ovih pesama. Moram da se povežem sa osećanjima koja su ih iznedrila. Gubitak više ne osećam, i ni ne želim da ga osećam, iskreno. Moj život je sada drugačiji - rekao je on, koji je ipak vratio na svoju set listu 2013. godine.

Bonus video:

01:51

PAVLE DEJANIĆ, ROKER KOJI PEVA FOLK ZAPEVAO U JUTARNJEM PROGRAMU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track