IMAO JE 6 GODINA KAD GA JE SLAVNI OTAC GURNUO U KANDŽE DROGE! Jeziv život Oskarovca: Osećao sam da me VOLI kad smo se DROGIRALI
Foto: SI / Avalon / Profimedia

iz svega je izašao jači

IMAO JE 6 GODINA KAD GA JE SLAVNI OTAC GURNUO U KANDŽE DROGE! Jeziv život Oskarovca: Osećao sam da me VOLI kad smo se DROGIRALI

Pop kultura -

Glumac Robert Dauni Džunior osvojio je prvog Oskara u karijeri za sporednu ulogu u blokbasteru "Openhajmer" Kristofera Nolana.

Priča o ocu atomske bombe donela mu je priliku da se nakon dve decenije vrati u Holivud na velika vrata.

Robert Dauni Džunior
foto: AMPAS / Zuma Press / Profimedia

Glumac se godinama borio sa zavisnošću, zbog čega je i služio zatvorsku kaznu, nakon što je izbegao da se testira na narkotike.

Pobedu nad zavisnošću obeležio je i njegov prvi Oskar u karijeri, koji je dobio za najbolju sporednu mušku ulogu.

Robert Dauni Džunior
foto: SI / Avalon / Profimedia

- Želeo bih da zahvalim svom strašnom detinjstvu i Akademiji, baš tim redom. Otkriću vam svoju malu tajnu. Ovaj posao mi je bio potreban više nego što sam ja trebao ekipi. Kris je to znao. Ema se pobrinula da me okruži jednom od najsjajnijih ekipa svih vremena. Bilo je fantastično. I stojim ovde pred vama kao bolji čovek zbog toga - rekao je glumac na dodeli.

Slavni roditelji

Robert Dauni Džunior rođen je kao sin poznatog reditelja i glumca Roberta Daunija starijeg i glumice Elsi En. Njegov otac je bio zavisnik, a svom sinu je dozvolio da proba marihuanu sa šest godina. Dauni je kasnije rekao da je osećao da ga je njegova upotreba droge emocionalno povezala sa ocem.

Robert Dauni Senior, Robert Dauni Džunior
foto: Profimedia

- Kada smo se moj tata i ja drogirali zajedno, kao da je pokušavao da mi pokaže ljubav na jedini način koji je znao - rekao je glumac.

Sa šest godina je prvi put probao džoint. Otac je video da šestogodišnji Robert uzima gutljaj beloga vina iz čaše i potom mu je čašu oduzeo i dao u ruku džoint i rekao mu je da radije povuče dim umesto da pije alkohol.

- Sedeli smo u kući, pušili travu i igrali poker, a Robert me nekako čudno gledao, on je oduvek posmatrao ljude, čak i kao mali. I onda sam mu dao malo trave da proba umesto da pije vino. Dao sam mu džoint i odjednom sam bio svestan kakvu sam groznu grešku napravio, davši mu malo trave kako bi se oraspoložio - priznao je njegov otac.

Sva vrata su mu bila otvorena

Robert Dauni Džunior, Robert Dauni Senior
foto: Printscreen/Youtube

Već početkom 80-ih, u ranim dvadesetim, Dauni Džunior počeo je da pokazuje veliki glumački talenat i započinje karijeru. Međutim u tom periodu postaje i ozbiljan zavisnik od narkotika.

Sa 22 godine prvi put je nominovan za Oskara, te je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom, ali se razvijala i njegova borba sa alkoholom i drogom.

Iste godine oženio se glumicom i pevačicom Deborom Falkoner, sa kojom je sledeće godine dobio sina Indiju, ali ni porodični život nije uspeo da ga navede da promeni način života.

Problemi sa zakonom

Oskar 2024, Robert Dauni Džunior
foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Do 1995. je koristio heroin i kokain, što je dovelo do nekoliko hapšenja i odlazaka na rehabilitaciju. U leto sledeće godine hapšen je nekoliko puta tokom nekoliko nedelja. Kada ga je policija jednom zaustavila zbog prebrze vožnje, ispostavilo se da nije samo bio drogiran, već je kod sebe imao i veliku količinu kokaina i heroina, a na suvozačevom mestu je imao i pištolj.

Ubrzo nakon toga, policija ga je ponovo pokupila kada je provalio u komšijinu kuću i onesvestio se u sobi svog sina. To je bio početak njegovog kraja.

Rehabilitacija

Robert Dauni Džunior
foto: SI / Avalon / Profimedia

Sledećih nekoliko godina proveo je malo na rehabilitaciji, malo napolju. Godine 1999. osuđen je na 36 meseci zatvora, od čega je izdržao 12 meseci. Nakon toga je hapšen još dva puta, a osam meseci kasnije sud ga je primorao da ode na rehabilitaciju. To je bio period kada je ostao bez svega. Žena ga je napustila i odvela im sina. Izgubio je glumačke poslove, bio je u velikim dugovima i na ivici bankrota.

Povratak

Tada je shvatio da nešto zaista mora da se promeni i otišao je na rehabilitaciju, kojoj se ovoga puta zaista posvetio. Godine 2002. vratio se glumi i dobio uloge u filmovima "Kiss, Kiss, Bang, Bang" i "Zodiac", a veliki podsticaj da se oslobodi zavisnosti bila mu je veza sa producentkinjom Suzan Levin, sa kojom se zbližio tokom snimanja filma "Gotika" 2003. godine.

Imala je sređen život i priznala je da u početku nije htela ništa sa njim, ali je nekako uspeo da je nagovori da izađu, a onda su nastavili da izlaze i sve se završilo brakom. Često je nazivaju čudom koje je spasilo Robertov život.

- Mislim da to mogu da objasnim samo time što sam postao kao ona. Još uvek pokušavam da shvatim šta se dogodilo - priznao je u jednom intervjuu.

Robert Dauni Dzunior, naočare
foto: Printscreen/Youtube

Zaprosio ju je dan pre njenog tridesetog rođendana, a venčali su se u avgustu 2005. godine. Njihov prvi sin Ekston Elijas rođen je 2012, a ćerka Avri Roel stigla je 2014. godine. Danas je porodičan čovek koji je skoro dve decenije apstinirao od droge i alkohola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track