KEJT MIDLTON JE BILA NAJPOUZDANIJI STUB KRALJEVSKE PORODICE: Sve dok nije izazvala skandal EPSKIH RAZMERA, a ovako je sve počelo
Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

PITANJE KOJE MNOGE MUČI

KEJT MIDLTON JE BILA NAJPOUZDANIJI STUB KRALJEVSKE PORODICE: Sve dok nije izazvala skandal EPSKIH RAZMERA, a ovako je sve počelo

Pop kultura -

Moram da budem viđena da bi mi se verovalo, bio je moto pokojne britanske kraljice Elizabete II. Tim načelom se služi i njen sin kralj Čarls III (75) koji, uprkos raku i hemoterapijama, u Bakingemskoj palati prima razne državnike i veleposlanike. Nažalost, ne pridržavaju se svi članovi porodice principa pokojne kraljice.

Supruga prestolonaslednika Vilijama, princeza od Velsa, Kejt Midlton (42), poslednji put je viđena u javnosti na tradicionalnoj božićnoj misi s porodicom. Tri nedelje kasnije, 16. januara, iz Kensingtonske palate (dom Vilijama i Kejt) javljaju da je princeza primljena u bolnicu na "planiranu operaciju abdomena". Objašnjavaju kako će u bolnici boraviti 10-15 dana, te da će uzeti pauzu od kraljevskih dužnosti do Uskrsa.

Kejt Midlton
foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Idući dan kralj Čarls odlazi na lečenje zbog uvećane prostate. Tačno 14 dana nakon primanja u bolnicu, iz Kensingtonske palate javljaju da se princeza Kejt vratila kući, a da je niko nije video kako napušta kliniku. Nedelju kasnije kralj otkriva da ima rak te je, za razliku od snaje, otvoren i precizan oko svog stanja.

- Njegovo Veličanstvo odlučilo je da podeli svoju dijagnozu kako bi sprečilo nagađanja i u nadi da će pomoći u razumevanju javnosti za sve one širom sveta koji imaju rak. Kralj je zahvalan svom medicinskom timu na brzoj intervenciji, koja je bila moguća zahvaljujući njegovom nedavnom bolničkom zahvatu. Ostaje potpuno pozitivan u pogledu svog lečenja i raduje se povratku na punu javnu dužnost što je pre moguće - naveli su iz Bakingemske palate.

Kralj Čarls, Kejt Midlton
foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia, Mario Pietrangeli / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Vest da dva člana uže kraljevske porodice imaju ozbiljne zdravstvene probleme šokirala je britanske porezne obveznike, koje je monarhija 2022. godine koštala oko 100 miliona funti.

Krajem februara princ Vilijam objavio je da ne može da prisustvuje misi zadušnici za svog kuma, grčkog kralja Konstantina, zbog ličnih razloga. U nedostatku redovnih ažuriranja javnost i kritičari bili su prepušteni nagađanjima. Pojavile su se glasine o razvodu, te nagađanja kako se Kejt oporavlja od estetske operacije, poput brazilskog podizanja zadnjice, a neki su poverovali kako je loša frizura pravi razlog zašto se dugo nije pojavila u javnosti...

Poslednje pojavljivanje Kejt Midlton u javnosti, na katolički Božić
Poslednje pojavljivanje Kejt Midlton u javnosti, na katolički Božićfoto: GEORGE ROGERS / Sipa Press / Profimedia

Iako je većina toga bez ikakve činjenične osnove, Kensingtonska palata učinila je malo da ublaži ovu negativnu pažnju, rekavši da neće davati "ažuriranja ili tekuće komentare" o princezi i njenom zdravlju osim ako nema značajnih novih informacija za deljenje.

Kejt muči ranija tragedija

Nakon dva dana divljih internet nagađanja Kensingtonska palata potvrdila je izvornu izjavu za časopis People.

- Bili smo vrlo jasni od samog početka da će se princeza od Velsa vratiti do Uskrsa i da će Kensingtonska palata objavljivati ažuriranja samo kada nešto bude značajno - rekli su. Takođe su dodali da je princeza "dobro". Početkom marta, osim jedne mutne paparaco fotografije na kojoj je Kejt snimljena u automobilu s mamom, princezu još niko nije video. Stigao je i Dan majki, koji Britanci slave 10. marta, kad je Kejt napravila nezapamćen gaf u svojoj 13 godina blistavoj kraljevskoj karijeri.

Kejt Midlton
foto: Prince of Wales/Kensington Palac / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kensingtonska palata objavila je manipulisanu fotografiju porodice Vels, koju su zatim povukli Associated Press i nekoliko drugih agencija. Leva ruka princeze Šarlot nije se poklapala s rukavom njenog džempera. Midltonin patentni zatvarač bio je pogrešno poravnat, a neki delovi tela - uključujući koleno i šaku, bili su nespretno zamagljeni. Gotovo odmah nagađanja o princezinom pravom stanju dosegla su vrhunac, zbog čega se Kejt obratila javnosti.

- Kao i mnogi amaterski fotografi, povremeno eksperimentišem s uređivanjem fotografija. Htela sam da se izvinim zbog bilo kakve zabune koju je izazvala porodična fotografija koju smo juče podelili s javnošću - poručila je princeza od Velsa. Fotografija vredi hiljadu reči. Ali britanska kraljevska porodica dobila je mnogo više nego što je možda očekivala. Ovakvom greškom princezinog PR tima kredibilitet kraljevske porodice je poljuljan, slažu se vodeći britanski stručnjaci za monarhiju.

Kejt Midlton
foto: Stephen Lock / Zuma Press / Profimedia

- Palata će sada izgubiti poštovanje i poverenje vrlo značajnog dela Britanije. To znači da će morati da rade prekovremeno kako bi povratili bilo kakav legitimitet - rekao je kraljevski komentator Džek Rojston za Business Insider.

Kejt je dugo bila pouzdani stub britanske porodice, pojavljivala se i smešila se na svakom javnom događaju na kom je bila zamoljena da se pojavi, reagujući uvek smireno na buru i buku oko kraljevskih drama. Zatim je učinila nešto sasvim neuobičajeno - nestala je.

Princeza, koja bi se nakon rođenja svakog od svoje troje dece u roku od 24 sata pojavila ispred bolnice s frizurom i šminkom i vedrim osmehom, nestala je iz očiju javnosti na period duži od tri meseca.

Kejt Midlton
foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šta je sprečilo Kejt da poželi da pokaže svoje lice? Zašto se palata na kraju osećala podstaknutom da objavi očito manipulisanu njenu fotografiju? Zašto PR nije obavio bolji posao?

Ričard Eden, novinar britanskog Daily Maila, veruje da se Kejt zbog straha da se ne ponovi maltretiranje zaposlenih koji se brinu o njoj štiti svog sekretara komunikacija Lija Tompsona. Ovaj stručnjak za odnose s javnošću došao je 2022. godine s američke televizije NBC da radi za Vilijama i Kejt. Eden se pita zašto je Kejt preuzela odgovornost za fotografiju, kad je ona morala da prođe kroz ruke PR službe.

Kejt Midlton
foto: Profimedia

Kako su mu rekle osobe bliske dvoru, princezu i princa još "progoni" tragična smrt medicinske sestre u bolnici u kojoj je Kejt rodila sina Džordža. Džasinta Saldanha, koja je radila u bolnici oduzela je sebi život nekoliko dana nakon što je nasela na šalu dvaju australijskih radijskih voditelja koja su se pretvarala da su kraljica i princ Čarls. Preusmerila je poziv koleginici, koja se tad brinula o princezinoj prvoj trudnoći i ispričala privatne informacije voditeljima. Kako piše Eden, zbog te tragedije kraljevski par je odlučio da niko ko radi za njih ne sme da bude javno ponižen.

Ujak u šouu govorio o Kejt

Jedina osoba bliska princezi koja je progovorila o njenom sadašnjem zdravlju je njen ujak Geri. Brat princezine majke, koji je na lošem glasu zbog vređanja bivše supruge u alkoholisanom stanju, učestvovao je u britanskoj verziji šoua "Veliki Brat". Ujak Kejt Midlton, Geri Goldsmit (59), u šouu je rekao kako ne može baš da priča o zdravlju nećake, ali da ga je njegova sestra, Kejtina majka, uverila da je Kejt dobro.

Geri Goldsmit, ujak Kejt Midlton
Geri Goldsmit, ujak Kejt Midltonfoto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Kejt nakon abdominalne operacije ima najbolju negu na svetu - otkrio je Geri. Dodao je kako nije na njemu da komentariše zdravlje svoje nećake s obzirom na to da ona ne želi javno da iznosi detalje o svom stanju. Čini se da se princezin nestanak ljudima čini čudnim jer je u suprotnosti s njenim brendom. Otkad je u javnosti, Kejt se oduvek smatrala pouzdanom i poslušnom. Čak i na početku veze s princem Vilijamom, tokom koje su joj mediji davali ponižavajuće nadimke, Kejt je bila pristojna prema paparacima.

Kejt nikad nije priređivala skandale, a otkad se udala za Vilijama 2011. godine, najveće zamerke ili kontroverze, do Dana majki, većinom su bile vezane za njen modni ukus. Kad se u kraljevskoj porodici pojavila nova snaja - američka glumica Megan Markl, navodno su nastale tenzije na dvoru.

Optužbe je nisu zaobišle

Kad je Megan Markl dala intervju Opri Vinfri 2021. godine, istakla je kako je Kejt "dobra osoba". Britanski tabloidi su u vreme venčanja Hari i Megan pisali kako je američka glumica rasplakala Kejt, ali Megan je rekla da je bila obrnuta situacija. No da je Kejt shvatila da je pogrešila i idući dan joj poslala buket s izvinjenjem. Hari je u svojim memoarima "Rezerva" opisao kako su mu Vilijam i Kejt rekli da je dobra ideja da za maskenbal obuče nacističku uniformu.

Kejt Midlton i Megan Markl
Kejt Midlton i Megan Marklfoto: Profimedia

- Nazvao sam Vilija i kejt i pitao ih šta misle, a oni su rekli da obučem nacističku uniformu - napisao je Hari i otkrio kako ju je potom isprobao pred njima i oni su se oduševili. Upravo zbog njihovog oduševljenja on je odabrao nacističku uniformu.

Hari je u intervju s Oprom rekao kako je neke članove kraljevske porodice brinula boja kože njegovog sina Arčija. Britanski mediji su pisali da se radi o Kejt i kralju Čarlsu, ali Megan i Hari to nikad nisu potvrdili. Nakon smrti kraljice Elizabete i odlaska princa Harija iz Britanije, Kejt je postala najomiljenija članica kraljevske porodice.

Princ Hari
Princ Harifoto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Fotografija za Dan majki trebala je da podrži uveravanje palate da je princeza dobro, a postigla je upravo suprotno. Javna je tajna da ponekad "padne" dogovor između palate i britanskih tabloida o izbegavanju pisanja osetljivih tema vezanih za određene članove kraljevske porodice. Tako Britanci nisu objavili paparaco fotografiju Kejt s mamom u automobilu. Međutim, zbog princezinog povlačenja iz javnosti i gafa s fotografijom, Britanci gube poverenje u kraljevsku porodicu - instituciju koja se, kako je rekla pokojna kraljica Elizabeta II, mora "videti da bi joj se vjrovalo".

(Kurir.rs/ 24sata.hr/ L. S)

Bonus video:

10:04

VELIKA ANALIZA EKSPERATA ZA KURIR: Britanska monarhija na pomolu NAJVEĆE KRIZE IKADA! Šta se krije iza fotošopirane slike Kejt?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track