MLADEN JE JEDINI SRBIN OSKAROVAC: Njegova priča ostavlja BEZ TEKSTA! 70 godina voleo SAMO JEDNU ŽENU, a zbog ovoga je PROMENIO IME
Foto: Profimedia

bio je ponosan na svoje poreklo

MLADEN JE JEDINI SRBIN OSKAROVAC: Njegova priča ostavlja BEZ TEKSTA! 70 godina voleo SAMO JEDNU ŽENU, a zbog ovoga je PROMENIO IME

Pop kultura -

Glumac Mladen Sekulović, koji je ceo radni vek proveo u Holivudu, rođen je na današnji dan. U istoriju filma se upisao 1951. godine kada je nagrađen Oskarom za sporednu rolu u filmu "Tramvaj zvani želja".

Mladen Sekulović, Karl Malden
foto: Profimedia

Tri godine kasnije je bio nominovan za ovu nagradu i za ulogu u filmu "Na dokovima Njujorka", a tri godine je bio predsednik Američke filmske akademije.

Od tada do danas nosi titulu jedinog Srbina koji je dobio Oskara, a u njegovu čast je ispred Jugoslovenske kinoteke postavljena bista.

Ko je bio Karl Malden?

Karl Malden, spomenik
foto: Kurir

Ovaj dramski umetnik rođen je na današnji dan 1912. godine u Njujorku u imigrantskoj porodici. Majka Mini mu je bila Čehinja i radila je u tekstilnoj industriji, a otac Petar krenuo je iz Srbije u svet u potrazi za boljim životom.

Dok su bežali iz Evrope od siromaštva, Petar i Mini nisu ni sanjala da će taj njihov potez omogućiti svetsku slavu njihovom nasledniku.

Mladen je bio najstariji od trojice braće. Srpski jezik govorio je od malih nogu i nikada se nije stideo svog porekla pa je tako kasnije odlikovan i Ordenom Svetog Save, a predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović odlikovao ga je 2004. za izuzetno dugogodišnje lično ostvarenje u sferi filmske umetnosti.

Promenio ime

Mladen Sekulović, Karl Malden
foto: Profimedia

U karijeri je ostvario sve snove, ali odrastanje ovog glumca nije bilo lako. Njegov otac je radio u železari, a i sam Mladen je tamo radio tri godine. Kako bi postao prepoznatljiv ime u svetu glume, promenio je ime u Karl Malden. Tri godine je nastupao u raznim poorišnim predstavama, a put ka slavi otvorio mu se 1937. godine, kada je dobio svoju prvu ulogu na njujorškom Brodveju.

Bio je mobilisan za vreme Drugog svetskog rata, te je njegova glumačka karijera u tom momentu bila prekinuta. Preživeo je sve užase koje nosi rat o vratio se glumi, te su veliki uspesi za njega krenuli od 1950. godine. Naime, tada je glumio u filmovima ‘The Gunfighter’ i ‘Halls of Montezuma’, a svetsku mu je slavu donela uloga u filmu "Tramvaj zvani želja".

Oskar

Mladen Sekulović, Karl Malden
foto: Profimedia

Za tu je ulogu Mladen je dobio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu te se tako upisao u istoriju kao jedini glumac s ovih prostora kojem je to pošlo za rukom. Nakon tog uspeha je glumio i u bioskopskom hitu "Na dokovima Njujorka", a za tu ulogu je dobio još jednu nominaciju za Oskara. Još neki njegovi poznati filmovi su i "Fear Strikes Out", "Pollyann" i "Paton".

Nakon decenija provedene pod svetlima reflektora, Karl se penzionisao 1993. godine, a zanimljivo je i da je pet godina bio predsednik Filmske akademije u Los Anđelesu, te je osnovao i umetničku knjižnicu, koja je najveća u SAD-u.

Ceo život voleo nju

I dok su mnogi glumci tokom bogate karijere ostvarili i bogate, turbulentne ljubavne živote, Mladen je tome bio čista suprotnost. Nikada tabloidima nije dao povoda da o njemu pišu tračeve i skandalozne priče, a ženio se samo jednom. U braku je proveo 70 godina.

Karl Malden, Spomenik otvaranje
foto: Sonja Spasić

Mladen Sekulović se oženio glumicom Monom Grinberg 1938. godine, a ona mu je rodila i dve ćerke Karlu i Milu. Za ovaj par se nikada nisu vezivali skandali, a ni afere. Karl je uvek isticao kako bez Mone ne bi uspeo u životu.

- Mona i ja smo bili dvoje jadnih ljudi koji su pokušavali da nađu nešto čvrsto - prisetio se Malden u svojim memoarima iz 1997. - Ne sećam se da sam se ikada zaista "namerio na nju". Samo smo gravitirali jedno prema drugom. Ako je ikada "sudbina“ [napisano je na srpskom] bila na našoj strani, to je bilo da se Mona i ja nađemo. Znao sam da to možda nikada više neću naći. U tom momentu trebalo je učiniti samo jednu stvar: oženiti se.

Slavni glumac preminuo je 2009. godine, u 97. godini života, a do kraja svojih dana voleo je samo Monu.

Mladen Sekulović, Karl Malden
foto: Profimedia

Posle muževljeve smrti, "Mona je nastavila da ide u bioskop, u pozorište i svaku porodičnu večeru pretvarala je u zabavu", primetila je njena porodica. "Nikad nije izgubila svoje detinje čuđenje i entuzijazam".

Mona je preminula 2019. godine u 102. godini života.

Bonus video:

28:01

USIJANJE DANA - 07.01.2021. - PREDRAG GAGA ANTONIJEVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track