"DOKAZI DA JE VIDEO KEJT MIDLTON PRODUKT VEŠTAČKE INTELIGENCIJE" Nove teorije zavere preplavile mreže, a ovaj DETALJ napravio HAOS
Foto: Printscreen/Instagram

ŠTA VI MISLITE?

"DOKAZI DA JE VIDEO KEJT MIDLTON PRODUKT VEŠTAČKE INTELIGENCIJE" Nove teorije zavere preplavile mreže, a ovaj DETALJ napravio HAOS

Pop kultura -

Koga zmija ujede i guštera se boji - kažu. Čini se da ova stara izreka može da se primeni i na zamršeni slučaj u vezi sa zdravstvenim stanjem Kejt Midlton i svim zvaničnim objavama Bakingemske palate u vezi sa tim, jer, iako je princeza od Velsa u obraćanju za javnost 22. marta otkrila da joj je u 42. godini dijagnostikovan rak i da je podvrgnuta preventivnoj hemioterapiji, korisnici društvenih mreža, mediji i lekari uzeli su sve rečeno i snimljeno sa rezervom, pa danima razvijaju nove zavereničke teorije.

Da li je video Kejt Midlton autentičan ili je u pitanju još jedna “podvala” u vidu montiranog sadržaja uz pomoć veštačke inteligencije? Da li princeza zaista ima rak? Doktor Sandžej Gupta, glavni medicinski dopisnik CNN-a, izrazio je sumnju zbog 'nepostojanja termina preventivne hemioterapije u medicini'. Ovo su samo neka od pitanja na koja analtičari, poznavaoci informatike i računarstva, fotošopa i montaže, ali i stručnjaci pokušavaju danima da nađu odgovore.

Džemper na pruge od pre 7 godina i “mrtva priroda”

Ono što je prevashodno izazvalo sumnju jeste odeća princeze. Naime, korisnici duštvene mreže X (nekadašnji Tviter) odmah su pronašli video star sedam godina na kojem Kejt nosi isti džemper na pruge i ima vrlo sličnu frizuru kao na novom snimku na klupi u Vindzoru gde saopštava da joj je otkriven rak.

Druga stvar koja je unela sumnju u verodostojnost i originalnost videa, po mišljenju teoretičara nove zavere, jeste priroda koja se ne pomera iza princeze. Pozadina je vrlo statična, pa mnogi veruju da je u pitanju čuveni “green screen”, te studijski obrađen snimak, ali su neki otišli korak dalje i napravili uz pomoć veštačke inteligencije video sa likom i glasom Megan Markl kako bi dokazali da je uz pomoć tehnologije danas moguće izmontirati i lažirati sve.

Napomenuli su tada da će poverovati da je na fotografiji ili snimku Kejt tek kada se zaista pojavi među narodom i odatle se obrati zabrinutoj javnosti.

Prsten koji nestaje sa ruke i oko koje se pomera

Što se daljih “dokaza”, kako se na mrežama navodi, tiče, u jednom trenutku nestaje prsten sa njene leve ruke, što je dodatno podgrejalo priče da je video ipak prošao kroz ruke montažera.

Analizirali su i položaj ramena Kejt Midlton, kao i njeno oko, koje na uspormenom i zumiranom kadru izgleda kao da se pomera, što je tviterašima-teoretičarima bilo dovoljno da izazovu ujdurmu i “zaključe” da na video snimku nije Kejt Midlton.

Još jedan detalj je po njihovom mišljenju sporan u čitavoj priči, a to je senka na klupi, koja je vrlo neprirodna, jer deluje kao da se pruge sa džempera u vidu senke ocrtavaju na klupi.

Zvanične informacije jesu da je princezi od Velsa dijagnostikovan rak nakon velike operacije abdomena u jaunaru ove godine i da će svu svoju pažnju i snagu u narednom periodu usmeriti na oporavak.

Kejt Midlton
foto: Printscreen/Instagram

Podrška za Kejt dolazi sa svih strana

Od brojnih javnih ličnosti, uključujući i prvu damu Amerike Džil Bajden, dobila je neizmernu podršku i želje za brzi oporavak, što su joj kratkim obraćanjem poručili i princ Hari i Megan Markl.

Javio se i ujak Kejt Midlton, inače učesnik VIP Velikog brata, koji je u intervjuu za "Tajms" kritikovao Megan rekavši da 'nasmejana devojka nije dobra za Harija i Veliku Britaniju'.

Što se teorija zavere tiče, one su brojne, u narednim danima će ih sigurno biti još više, ali je najvećem broju ljudi najvažnije da se princeta od Velsa oporavi što pre i vrati dužnostima, ali i normalnom životu.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track