UDALA SE ZA ŠEIKA PA PREŽIVELA PAKAO: Pobegla od njega jer se PLAŠILA ZA ŽIVOT, a užas je tek usledio, evo gde je danas
Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

NEVEROVATNA PRIČA

UDALA SE ZA ŠEIKA PA PREŽIVELA PAKAO: Pobegla od njega jer se PLAŠILA ZA ŽIVOT, a užas je tek usledio, evo gde je danas

Pop kultura -

Princeza Haja bint Husein prošla je pakao da bi se domogla slobode, a njen slučaj pratio je ceo svet.

Rođena je 3. maja 1974. i ima 49 godina. Ona je ćerka pokojnog kralja Jordana, Huseina i polusestra trenutnog kralja Abdulaha II.

Haja bint Husein
foto: Profimedia

2004. postala je šesta supruga šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma, jednog od najmoćnijih muškaraca arapskog sveta. Njen, sad već bivši suprug, potpredsednik je Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i predsednik vlade. Takođe je i ministar odbrane i nalazi se na čelu Emirata Dubai (jednog od sedam emirata koji čine UAE).

Mohamed bin Rašid al Maktum
foto: EPA / BANDAR ALJALOUD

Njihov brak trajao je sve do 2019, kad je Haja pobegla od supruga i zatražila i dobila azil u Nemačkoj. Njen beg privukao je ogromnu medijsku pažnju, kao i sudska bitka s bivšim suprugom oko njihovo dvoje dece, princeze Džalile (rođene 2007) i princa Zahjeda (rođen 2012).

Inače, za 24 godine starijeg šeika udala se kad je imala 30 godina, a u javnosti se smatralo da imaju skladan brak. Haja ga je često i sama hvalila i govorila kako je odličan otac, ali onda je usledio mučan razvod, pun preokreta, koji su britanski mediji nazvali "najpoznatijim kraljevskim rastankom nakon Čarlsa i Dajane".

Haja bint Husein
foto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Haja nije bila tipična arapska žena, te je i sama priznala da je imala mnogo slobode. Redovno je putovala, s njim se često pojavljivala u javnosti, bila aktivna na društvenim mrežama, a pre braka sa šeikom, Haja se takmičila na Olimpijskim igrama u jahanju sa preponama 2000. u Australiji i od 2007. članica je Međunarodnog olimpijskog odbora.

Supruga je napustila 2019, nekoliko meseci nakon što je njegova ćerka, princeza Latifa, prisilno vraćena kući i zatočena i potražila azil u Nemačkoj, državi koja je slabo politički povezana s Emiratima. Nedugo nakon toga, ne otkrivajući svoje razloge, otišla je u Veliku Britaniju u kojoj i danas živi. Tvrdila je da "strahuje za svoj život", a postojale su glasine o tome da je imala aferu sa svojim telohraniteljem. Sa sobom je povela dvoje dece, a usledila je žestoka sudska bitka za starateljstvo.

princeza, princeza Haja, Haja bint al Husein, šeik Muhamed bin Rašid al Maktum
foto: Profimedia

Na sudu je ispričala da se bojala za bezbednost svoje porodice, te da je u dva navrata na svom krevetu našla pištolj s otkočenim osiguračem. Njen advokat je tvrdio da je šeik iskoristio svoju moć kako bi joj "pretio, zastrašivao je, loše tretirao i ugnjetavao je", a sudija na Londonskom porodičnom sudu, gde se pravna bitka vodila presudio je u njenu korist.

Haja trenutno živi u Londonu, nedaleko od doma princa Vilijama i Kejt Midlton. Jordanska ambasada u oktobru 2019. proglasila ju je diplomatkinjom, te joj tako obezbedila diplomatski imunitet i zaštitu, kao i pravo da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

(Kurir.rs/ Insider/ L. S)

Bonus video:

00:09

MILICA SE UDALA ZA KAZAHSTANSKOG MILIONERA! Otišla u Dubai kao promoterka, a sad živi kao u bajci!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track