OTKUD PAKETIĆI DROGE ISPOD PRINCEZINOG KREVETA? Princ Hari bio na ODVIKAVANJU od kokaina, a ugledna kraljica NAVUČENA NA OPIJUM
Foto: AP/Phil Harris/Pool

KRALJEVSKI SKANDALI

OTKUD PAKETIĆI DROGE ISPOD PRINCEZINOG KREVETA? Princ Hari bio na ODVIKAVANJU od kokaina, a ugledna kraljica NAVUČENA NA OPIJUM

Pop kultura -

Britanska kraljevska porodica intrigira ceo svet i ma koliko se trudili da sakriju šta se desilo iza zidina, skandali uvek procure u javnost. Preljube, neverstva, izdaje, opijati i alkohol, česti su saputnici na dvoru.

Princ Hari na odvikavanju

Princ Hari
foto: AP Ben Stansall

Princ Hari, bio je u centru skandala kada je u javnosti pre nekoliko godina procurila vest da koristi kanabis.

Hariju je tada otac, kralj Čarls II, naredio da poseti kliniku za rehabilitaciju od droga nakon što je otkriveno da je pušio kanabis i opijao se.

Da li je bilo tako?

Hari je o svom problemu sa narkoticima otvoreno govorio u svojim memoarima "Rezerva", a kokain je bio jedna od mnogobrojnih supstanci koje je zloupotrebljavao u tom periodu.

princ Hari, memoari, knjiga, Spare, Rezerva
foto: EPA Andy Rain

- Znao sam da je ovo loše ponašanje. Znao sam da nije u redu. I moji drugovi su znali - napisao je Hari.

Kako je tada otkrio, on se drogirao, kao i mnogi ljudi, da bi se nosio sa mentalnom traumom. U Harijevom slučaju, to je bilo u pokušaju da se izbori sa gubitkom svoje majke, princeze Dajane.

- Nije bilo zabavno i nije me učinilo da se osećam posebno srećnim kao što su se drugi činili.

princ Hari
foto: LMA / Bauer Griffin / Profimedia

Novinski izveštači su se zapravo obratili zvaničnicima palate 2002. godine, tvrdeći da imaju fotografije kojima dokazuju da Hari uzima kokain, navodi se u memoarima. Hari se u knjizi hvali kako je lagao zvaničnike i naveo kraljevsku porodicu da demantuje optužbe novinarima.

U februaru 2002. - iste godine, kada je Hari naterao palatu da laže kako bi štampao o svojoj zloupotrebi kokaina - kralj Čarls, tada princ od Velsa, upisao je Harija u program lečenja zavisnosti u Rehabilitacionom centru Featherstone Lodge u ​​južnom Londonu prema Gardijanu.

Princ Hari
foto: Printscreen

Featherstone je tada nazivan detoksikacionim objektom za korisnike heroina. Kraljevski izvori u to vreme samo su potvrdili da je Hari, tada 17-godišnjak, u nekoliko navrata priznao da je "eksperimentisao“ sa kanabisom. Takođe je rečeno da je prekomerno pio.

Skandali potresali dvor

Iako je njegovo ponašanje u najmanju ruku skandalizovalo svet, uzimajući u obzir ponašanje drugih članova kraljevske porodice nije bio prvi, a ni jedini.

princeza Margareta, princeza margaret
foto: Profimedia

Skandal koji je potresao dvor mnogo dublje bilo je u vreme kada je u Kensingtonskoj palati opijate koristila princeza Margaret, mlađa sestra kraljice Elizabete.

Ona je bila poznata kao buntovnica i princeza koja je neretko vodila raskalašan život, a u medijima se često šuškalo o njenim neverstvima. Jedan od njenih ljubavnika bio je i Lord Snoudon, sa kojim je često koristila opijate.

Princeza u problemu

Prema pisanju Toma Kvina, autora knjige "Skandali kraljevskih palata", bilo je to nesrećno vreme. Autor je u ovom delu citirao svedočenje bivšeg zaposlenog.

Edi Fišer, princeza Margaret
foto: Globe Photos / Zuma Press / Profimedia

Kako on tvrdi, krajem 1960-ih i ranih 70-ih, Snoudon je ostavljao pakete ilegalne droge da leže po njihovom stanu kako bi ih njegova princeza Margaret pronašla.

- Nudio joj je sve vrste droge pre nego što su se zaista posvađali. Čuli smo da su probali LSD i kokain, ali u to vreme je mnogo ljudi probalo te stvari - istakao je bivši zaposleni.

sa Kraljicom Elizabetom
sa Kraljicom Elizabetomfoto: Profimedia

Na kraju, kada je njihov odnos postao jako loš, lord Snoudon je ostavljao paketiće droge po njihovom stanu i pored Margaretinog kreveta sa malim beleškama na kojima je pisalo:

- Zašto ne uzmete sve ovo i učinite sebi uslugu?

Možda se delimično šalio, kaže bivši zaposleni, ali je jasno sugerisao da njegova žena izvrši samoubistvo.

- Rečeno nam je da uklonimo sve pakete koje smo videli i da ih ne pominjemo Margaret - otkrio je.

Toksični odnos princeze i njenog muža

kraljica Elizabeta, princeza Margaret
foto: Profimedia

Princeza je bila u braku sa fotografom Antonijem Armstrong-Džonsom, a Snouden je bio izrazito ljubomoran na njihov odnos. Antorni i Margareta često su međusobno mučili jedno drugo svojim aferama.

Kako anonimni zaposleni objašnjava autoru, kada se Margaret požalila da je Toni opet bio neveran, on bi sačekao nekoliko dana, a zatim bi vratio mladu pomoćnicu u Kensingtonsku palatu i postarao se da ona to sazna.

Velika Britanija, Princeza Margareta
foto: Youtube screenshot/Ron Blau

- Ali Margaret je takođe spavala sa ljudima da bi iznervirala Tonija – imala je brojne afere... Sećam se da je bila veoma intimna sa poznatom pop zvezdom, nekoliko glumaca i političarem - otkrio je izvor.

Kraljica Viktorija bila zavisna od opijuma

Uzimanje droga je već bilo deo kraljevskog života u prethodnom veku. Kraljica Viktorija je postala sve više zavisna od opijuma nakon smrti svog omiljenog sluge Džona Brauna 1883.

Kraljica Viktorija
foto: Profimedia

Prema istoričaru Rodžeru Fulfordu, kada joj je lekar savetovao da uzima manje opijuma, kraljica je pobesnela i bacila na njega težak predmet.

Tom Kvin sugeriše da je Viktorija uzimala svoj opijum rastvoren u mešavini 90 odsto alkohola – laudanum – oblik koji zahteva sve veću dozu da bi se održao isti efekat.

kraljica Viktorija
foto: Profimedia

Viktorijina ćerka Helen je u međuvremenu pušila opijum "kroz specijalno napravljenu lulu koja je ličila na minijaturnu nargilu“. Ipak, opijum je u to vreme bio viđen kao čudotvorna droga, čudotvorni lek za bolove, a ne kao opasno iscrpljujuća supstanca koja zahteva strogu regulativu.

(Kurir.rs/DailyMail/I.M)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track