PRINC HARI SAM U LONDONU, PODRŠKA STIGLA SAMO OD OVIH ČLANOVA PORODICE: Bez princeza Dajane ne bi bilo ništa, ovo će dići prašinu
Foto: John Rainford / SplashNews.com / Splash / Profimedia

PRINC HARI SAM U LONDONU, PODRŠKA STIGLA SAMO OD OVIH ČLANOVA PORODICE: Bez princeza Dajane ne bi bilo ništa, ovo će dići prašinu

Pop kultura -

Princ Hari stigao je sam na obeležavanje 10. godišnjice "Invictus games" u katedrali Svetog Pavla u Londonu. Kralj Čarls III rešio je da se ne sastane sa njim zbog previše obaveza. Dok je Hari pristizao na događaj, monarh je bio na zabavi u bati Bakingemske palate u britanskoj prestonici. Lokacije ova dva događaja veoma su blizu, poklopila se i satnica, ali razdvojenost oca i sina uveliko se komentariše. Podrška britanskog dvora jeste izostala, ali su ga ovi članovi porodice podržali.

Podrška je stigla od brata princeze Dajane, Čarlsa Spensera, koji se pojavio na događaju koji je veoma važan princu Hariju jer je pokrovitelj pomenutog takmičenja. Na dogaađju je i Dajanina sestra, Džejn Felouz.

Princ Hari
foto: Tayfun Salci / Zuma Press / Profimedia

Princ Hari pozdravio je okupljenje ispred katedrale i uputio im je osmeh, njegov ujak ima istaknutu poziciju u "Invictus games" i njegova podrška, kao i podrška tetke, sigurno će značiti sinu Čarlsa III.

Veliku pažnju su, i ovaj put, privukle njegove medalje koje je nosio, među kojima je i ona koju je dobio za službu monarhiji, što se tumači kao njegova podrška britanskom dvoru, čak i kada je odlučeno da ne dođe do njegovog susreta sa ocem. Medalja koja se komentariše jeste "KCVO Neck Order", piše "Mirror". Međutim, tim ordenom možda je hteo da poručio da je i dalje član monarhije, iako ga porodica odbacuje. Time je skrenuo pažnju na taj važan deo svoje biografije koji ništa i niko ne mogu da izbrišu. Zanimljivo je što se radi o medalji koju mu je uručila kraljica, a kojoj je bio i ostao veoma privržen. Uveliko se pričalo da Hariju smeta podela moći nakon smrti svoje bake, mada je o ocu Čarlsu upućivao i lepe komentare.

Princ Hari
foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Medalja se dodeljuje u sklopu Kraljevskog viktorijanskog reda, monarhijskog viteškog reda. Harija je njegova kraljica baka, 2015. godine, proglasila vitezom u čast njegove službu monarhiji. Proglašen je vitezom komandantom Kraljevskog viktorijanskog reda (KCVO) u Bakingemskoj palati.

Princ Hari nedavno se našao na meti kritika zbog svoje odluke da nosi britanske medalje dok je dodeljivao nagradu najboljem američkom vojniku.

Vojvoda od Saseksa, princ Hari, nosio je te medelja dok je imenovao borbenu medicinsku narednicu prve klase, Elizabet Marks, vojnikom godine "Military Times". Među tim medaljama su tri koje obeležavaju različite jubileje njegove bake Elizabete II, u 21. veku.

Brzo je uočeno da među tim medaljama nema one koji su dobili on i drugi koji su učestvovali u krunisanju Čarlsa III, šestog maja prošle godine. Ocenjuje se da bi izostanak tog odlikovanja mogao da bude prekor njegovom ocu. Medalje, takođe, odgovaraju onima koje je nosio na ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji. "Od svih na svetu izabrali su Harija?", komentariše se na mrežama gde se kaže se ističe da je Hari nosio "medalje učešća". Odluka Čarlsa da se ne vidi sa sinom podigla je veliku buru.

princ Hari
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

"Nismo imali američkog veterana koji bi to mogao da uradi?", poručuju i kažu da je Hari povukao sramotan čin kao i da medalje izgledaju smešno. "Medalje za učešće tužan su uzvik: "Gledaj meeeeee", ističu.

Drugi su branili vojvodu od Saseksa pa kažu da mu je jedno od odličja uručeno za službu u Avganistanu. Ostali napominju da je, osoba kojoj je odana počast - narednica prve klase Elizabet Marks, učestvovala na "Invictus games" 2016. godine. To je međunarodni sportski događaj za ranjene, povređene i bolesne vojnike.

Na snimku, Hari nosi svoju medalju za operativnu službu koju je dobio za vreme provedeno u oružanim snagama u pokrajini Helmand. Nosio je i tri medalje izlivene za proslavu zlatnog, dijamantskog i platinastog jubileja njegove bake, kraljice Elizabete II. Služio je u Avganistanu 2007. i 2012. godine. Princ Hari i danas nosi te medalje. Dosta pažnje će se i sada posvetiti medalji sa krunisanja. Izostanak bi mogao da se prokomentariše kao kontarudarac na disitancu, koju je je prema njemu napravio dvor, dok bi nošenje tog detalja imalo pozitivan prizvuk, a možda bi čak bio okarakterisan i kao njegov znak pokajanja zbog porodičnih skandala, kao znak da je očevo "ne" uticalo na njega, ali i kao poruka javnosti da njegov odnos sa ocem ipak nije uništen. Hari je, kasnije, objasnio da spornu medalju na spornom snimku nije nosio jer je odličje trebalo da se "popravi".

Princ Hari, Megan Markl
foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Princ Hari biće u Britaniji do sutra, a zatim će se uputiti u Nigeriju gde će ga sačekati Megan Markl koja, očekivano, nije sa njim u Londonu. U Africi će podržati dalju promociju "Invictus games". Hari je 2020. godine prestao da obavlja službene dužnosti kao i njegova supruga. Par sa decom, Arčijem Harisonom i Lilibet Dajanom, živi u Kaliforniji.

(Kurir.rs/BlicŽena/J.M.)

Bonus video:

05:21

ČEKALI SMO DA SE OVO DOGODI! Glumac iz Njujorka o SKANDALU KOJI TRESE AMERIKU: Britanski princ je u NAJVEĆEM PROBLEMU (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track