"I ON SE PREPAO" Urnebesni komentari na račun zvaničnog portreta kralja Čarlsa: "Kao da je U PAKLU" (FOTO)
Foto: Aaron Chown / AFP / Profimedia

HIT REAKCIJE

"I ON SE PREPAO" Urnebesni komentari na račun zvaničnog portreta kralja Čarlsa: "Kao da je U PAKLU" (FOTO)

Pop kultura -

Britanski kralj Čarls III u utorak je otkrio svoj prvi zvanični portret od svog krunisanja koje se dogodilo u maju prošle godine.

Ulje na platnu umetnika Džonatana Jeoa prikazuje Čarlsa III na pozadini živih crvenih nijansi, u odori vojne jedinice Welsh Guards, s leptirom iznad ramena.

kralj Čarls
foto: Aaron Chown / AFP / Profimedia

"Poput leptira kog sam naslikao kako lebdi iznad njegovog ramena, ovaj portret se razvio kako se menjala uloga subjekta u našem javnom životu", rekao je Jeo, koji je prethodno slikao kraljevog pokojnog oca, princa Filipa.

Međutim, ako je suditi po komentarima s društvenih mreža, javnost nije baš impresionirana.

"Žao mi je, ali na ovom portretu izgleda kao da je u paklu", "Izgleda kao da se kupa u krvi", "Ne želim da zvuči nepristojno, ali ovo je najgori kraljevski portret koji sam videla", "I kralj se prepao", "Krvava kupka", "Je li ovo neka šala?", "Zašto je sve crveno", "Dosta uznemirujuće", samo su neki od brojnih komentara na račun kraljevog novog portreta, koji se svideo tek retkima.

kralj Čarls
foto: James Veysey/Shutterstock / Avalon / Profimedia

Portret otkriven u Bakingemskoj palati naručen je 2020. kako bi se 2022. proslavilo 50 godina tadašnjeg princa od Velsa kao člana organizacije koja dodeljuje podrške, The Drapers' Company, saopštila je palata.

"Moj cilj takođe je bio da se osvrnem na tradiciju kraljevskog portretiranja, ali na način koji odražava monarhiju 21. stoleća i, iznad svega, prenesem duboku ljudskost subjekta", dodao je autor slike.

kralj Čarls, Kamila Parker Bouls
foto: Owen Humphreys / PA Images / Profimedia

Očekuje se da će ulje na platnu biti izloženo u Drapers' Hallu u finansijskoj četvrti Londona od kraja avgusta, saopštila je palata.

(Kurir.rs/ Dnevnik.hr/ L. S)

Bonus video:

02:14

ČARLS ĆE MORATI JOŠ GODINAMA DA VLADA, BRITANIJA JE U KRIZI! Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata VLADAVINU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track