80 DELA IZ SRPSKE KOLEKCIJE IZLOŽENO U LEOPOLD MUZEJU: Domaća remek-dela krase bečke zidove umetnosti, biće dostupno do 6. oktobra
Foto: Kurir

'unknown familiars'

80 DELA IZ SRPSKE KOLEKCIJE IZLOŽENO U LEOPOLD MUZEJU: Domaća remek-dela krase bečke zidove umetnosti, biće dostupno do 6. oktobra

Kultura -

Povodom 200. godišnjice kompanije Wiener Städtische Versicherungsverein, 7. maja otvorena je izložba pod nazivom „Unknown Familiars” (Nepoznati poznanici) u prestižnom Leopold muzeju u Beču na kojoj su predstavljeni delovi iz umetničkih kolekcija kompanija članica Vienna Insurance Group (VIG) i Viener Stadtische Versicherungsverein.

Sa 50 osiguravajućih društava u trideset zemalja, ova vodeća osiguravajuća grupa u Centralnoj i Istočnoj Evropi, ima ukupno šest korporativnih umetničkih kolekcija koje se prvi put okupljaju na ovoj izložbi sa svojim različitim fokusnim tačkama i istorijatom razvoja.

Leopold muzej
foto: Kurir

U tom pogledu, one su nepoznati poznanici – srodni, ali koji se nikada ranije nisu sreli. U Leopold muzeju su 2007. godine bili izloženi radovi češke VIG kompanije Kooperativa, a 2010. su prikazani i delovi kolekcija Viener Städtische, Viener Städtische Versicherungsverein i DONAU Versicherung.

A sada su na ovoj izložbi izloženi izbori iz kolekcija srpske VIG kompanije Wiener Städtische osiguranje i letonske VIG kompanije BTA Baltic. Zadatak upoznavanja sa zbirkama nije prepušten samo posetiocima, već i samim zbirkama – one se prvi put sreću i dopunjuju u preciznom izboru radova.

Postavka zauzima ceo sprat oko Donjeg atrijuma, obuhvata preko 200 dela različitih žanrova iz različitih perioda. Mlada savremena umetnost susreće se sa modernizmom međuratnog perioda; avangarda 1970-ih susreće važne pozicije austrijske sadašnjosti.

Leopold muzej
foto: Kurir

Počevši od zbirke češke kompanije Kooperativa, koja je predstavljena izborom dela iz perioda od 1900. do 1950. godine, razvija se mreža tematskih i stilskih referenci, koja se nastavlja u dijalogu i selektivnom preklapanju sa delima iz drugih zbirki.

Zajedno sa kolekcijom BTA Baltic, austrijske kolekcije pokrivaju širok spektar od klasičnog modernizma do aktuelnih savremenih praksi. Zbirka Viener Städtische Versicherung obuhvata dela Gustava Klimta i Oskara Kokoške predstavnike svog vremena, koje Leopold muzej, takođe, čuva, i proteže se kroz 20. vek do nedavnih radova mlađih umetnika koji žive u Beču.

Kolekcija Wiener Städtische osiguranja, osvrće se pre svega na događaje jugoslovenske avangarde u drugoj polovini 20. veka. Čak 80 izloženih radova iz srpske Wiener Art kolekcije savremene umetnosti čine slike, instalacije, fotografije, video radovi i skulpture - istinska remek-dela domaće scene, koja nije zaostajala za svetskim trendovima, već je u pojedinim slučajevima išla ispred njih.

Leopold muzej
foto: Kurir

U pitanju su radovi 15 umetnika poput Vladana Radovanovića, novosadske grupe Dei Leči (Bora Vitorac i Dragan Pavlov), predstavnika beogradske konceptualne scene - Dragoljuba Raše Todosijevića, Zorana Popovića, Neše Paripovića, Radomira Damjanovića Damjana, Zorana Naskovskog, ali i umetnica kao što su Mira Brtka, Milena Čubraković, Ana Bešlić.

Izložba Unknovn Familiars predstavlja značajne predstavnike subverzivne i konceptualne avangarde koja je još uvek manje poznata u zapadnoj Evropi.

Čak i ako se samo pojedinačni radovi na izložbi mogu svrstati u istorijski nadrealizam u užem smislu, nadrealno se može naći u brojnim predmetima u izložbi, bez obzira kada su nastali.

Nadrealizam je, takođe, nevidljiva prizma izložbe, koja omogućava da se veoma različite kolekcije pojavljuju u neočekivanim grupama u umetničko-istorijskim periodima i medijima.

Leopold muzej
foto: Kurir

Podržana asocijativno osmišljenom izložbenom rutom, izložba je organizovana na kružni način i može se istraživati iz centralnog Donjeg atrijuma kroz svaku od četiri sale u jednakoj meri.

Unknovn Familiars uklanja neke od kamena temeljaca sa kojima smo se upoznali kada posmatramo umetnost u korist susreta sa novim, i stavlja ono što je istinski poznato – porodično – u nepoznatu perspektivu.

Izložba Unknown Familiars biće otvorena do 6. oktobra ove godine, a kustosi su Philippe Batka (Filip Batka) i Vanessa Joan Müller (Vanesa Džoan Miler).

O Wiener Art kolekciji:

Wiener Städtische osiguranje 2011. godine osnovalo je kolekciju savremene srpske umetnosti Wiener Art.

U Srbiji, umetnička ali i društveno-odgovorna uloga ove kolekcije jeste da podstiče umetničku produkciju i stvaralaštvo i promoviše nove umetničke prakse.

Zbirka Wiener Art kolekcije predstavlja umetnost koja odražava duh svog vremena kako u tradicionalnim, tako i u proširenim medijima, okupljajući dela koja su po svojim karakteristikama ispred društvene, političke i umetničke prakse u vreme nastanka.

Kolekcija je među retkim umetničkim kolekcijama sa ovih prostora koja se sistematično i dosledno bavi sakupljanjem i čuvanjem umetničkih dela savremene srpske umetnosti koja prevazilaze tipične korporativne kolekcije.

Sadrži više od 600 umetničkih dela preko 100 umetnika i čuva neke od najreprezentativnijih dela koja su nastajala u periodu od 50-ih godina prošlog veka, pa sve do današnjih dana.

Svrha građenja ove impresivne kolekcije je podrška savremenoj umetničkoj produkciji, kao i omogućavanje dostupnosti radova značajnih domaćih umetnika širokoj javnosti, predstavljanjem na izložbama.

Leopold muzej
foto: Kurir

VIG je vodeća osiguravajuća grupa u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CEE). Više od 50 osiguravajućih društava i penzionih fondova u 30 zemalja čine Grupu sa dugogodišnjom tradicijom, jakim brendovima i bliskim odnosima sa klijentima.

Ona ima oko 32.000 zaposlenih koji svakodnevno brinu o potrebama oko 28 miliona kupaca. U okviru grupacije u Srbiji od 2003 godine posluje Wiener Städtische osiguranje.

1 / 18 Foto: Kurir

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track