ŠTA SE KRIJE IZA BIZARNIH PORTRETA: Istina o umetnici baca novo svetlo na PROŠLOST kraljevske porodice i Čarlsovu "krvavu" sliku
Foto: Aaron Chown / AFP / Profimedia

KRALJEVSKA PORODICA

ŠTA SE KRIJE IZA BIZARNIH PORTRETA: Istina o umetnici baca novo svetlo na PROŠLOST kraljevske porodice i Čarlsovu "krvavu" sliku

Pop kultura -

Nedugo nakon što je obelodanjen zvanični potret kralja Čarlsa, koji je nazvan "krvavim", sličnu sudbinu doživeo je i onaj na kom se nalazi Kejt Midlton.

"Katastrofa!", "Da li je ovo šala?", samo su neki od komentara na princezin portret na društvenim mrežama, koji će se pojaviti na naslovnoj strani magazina "Tatler" u julu ove godine, kao deo serijala portreta posvećenih članovima kraljevske porodice.

Kontroverzni portret delo je britanske umetnice poreklom iz Zambije, Hane Uzor, a ona je "uhvatila" momenat iz 2022. godine, kada se Kejt pojavila na zvaničnom događaju u dugoj beloj haljini sa plaštom i tijarom na glavi.

"Provela sam dosta vremena posmatrajući je, i pogledala sam stotine njenih fotografija - sa porodicom, tokom diplomatskih poseta, tokom veslanja ili posete dece u bolnicama", objasnila je Hana u video na Instagramu. "Bilo mi je stvarno zanimljivo da stvorim sliku toga ko je ona zapravo".

Kao što je navedeno u objavi na Instagramu, Hana Uzor je izjavila za publikaciju:

"Ona je zaista uspela u svojoj ulozi, rođena je za ovo. Kejt se nosi sa takvim dostojanstvom, elegancijom i gracioznošću."

I sve pomenuto ne bi bilo toliko neobično, da umetnica (42) nije stekla slavu i ugled slikajući portrete robova i baveći se kulturom i istorijskim nasleđem njenih afričkih predaka. Ironično, sada je angažovana da uradi ceo serijal portreta članova kraljevske porodice, zemlje koja se svrstava kao jedna od najvećih kolonijalnih sila na svetu.

"Šta nije u redu sa ovim portretom? Zadatak", započinje priču jedna devojka u videu na Jutjubu.

"Hani je poručeno da uradi portret princeze od Velsa. Ona se specijalizovala za portrete istorijskih ličnosti, često sa fokusom na realističnu emociju. "Tatler" je poručio da uradi moderniju verziju portreta kraljevske porodice, i dok su portreti kraljice Elizabete i kralja Čarlsa poprilično realistični, "Tatler" je znao da je ovo njen stil. Ona je predstavila princezu od Velsa kroz prizmu svog emotivnog doživljaja - onaj koji naglašava gracioznost, tihu i uzdržanu, dostojanstvenu snagu... samo što publika nije trenirana da vidi umetničko delo, već samo odstupanje od realizma. Tako da mislim da joj je "Tatler" smestio ovaj neuspeh".

Ko je umetnica Hana Uzor?

Rođena u Zambiji 1982. godine, njena umetnost vođena je interesovanjem za istoriju, posebno za kulturu Afrike. U projektu iz 2020. godine, koji obrađuje viktorijansko doba u Ujedinjenom Kraljevstvu, koristila je portret i video kao alat da istakne priče pojedinaca koji pripadaju afričkoj dijaspori, i složene odnose koje su imali sa zapadnim društvom i kulturom. Hana je 2021. godine dobila stipendiju na "Slade school of fine art" u Londonu, gde studira slikarstvo.

(Kurir.rs/Mondo/J.M.)

Bonus video:

02:43

SKANDAL NA KRUNISANJU ČARLSA III! Heraldičar Grujić za Kurir TV: Novi kralj je imao pametnija posla, OVO MU NIKAD NEĆE OPROSTITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track