PREMINULA ČUVENA GLUMICA: Bila je vanserijska lepotica i IKONA francuskog novog talasa
Foto: Astra - Franco London / Christophel Collection / Profimedia

U 92. GODINI

PREMINULA ČUVENA GLUMICA: Bila je vanserijska lepotica i IKONA francuskog novog talasa

Pop kultura -

Glumica Anuk Eme, legendarna francuska glumica i jedna od ikona francuskog novog talasa, preminula je u 92. godini. Vest o smrti je potvrdila njena ćerka Manuela Papatakis.

„Sa velikom tugom vam saopštavamo da je moja mama Anuk Eme preminula“, objavila je ćerka na Instagramu. „Bila sam uz nju kada je jutros preminula, u svom domu u Parizu"

Glumica Anuk Eme je igrala glavnu ulogu u kultnom ostvarenju "Jedan čovek i jedna žena" Kloda Leluša. Za ovu ulogu je osvojila Zlatni globus za najbolju žensku ulogu i nominaciju za Oskara.

Glumila je u filmovima Federika Felinija ( "La Dolče vita"), Žak Demi ("Lola") i u mnogim drugim ostvarenjima.

Anuk je se udavala tri puta. A od potomaka Ima jednu ćerku.

Ikona Novog talasa u Francuskoj

Rođena 1932. godine u Parizu kao Françoaz Drejfus - ime koje menja u Anuk Eme sa samo 13 i po godina - započela je svoju karijeru u kinematografiji 1940-ih, sa 14 godina. Anuk je ime njenog prvog filmskog lika u filmu "Kuća pod morem". Čuveni pesnik Žak Prever joj je dao prezime Eme, kako je jednom prilikom ispričala u emisiji Tijeria Ardisona. Karijera joj je krenula uzlaznom putanjom tokom 1960-ih godina sa Novim talasom u francuskoj kinematografiji.

Anuk Eme je slavu stekla glumeći u filmovima „La Dolče Vita” i „Osam i po” Federika Felinija, u filmu „Lola” Žaka Demija, a naročito se istakla svojom ulogom u filmu „Jedan čovek i jedna žena” Kloda Leluša, sa Žan-Luijem Trentinjanom. Filmu koji osvajio Zlatnu palmu u Kanu a Eme bila nominovana za Oskara i osvojila Zlatni globus.

Godine 1968. ponovo sarađuje sa Žakom Demijem na filmu „Model Shop”, u kojem je reditelj želeo da glumi mladi američki glumac Harison Ford koji je tada još uvek bio nepoznat javnosti. „Kada sam stigla u Los Anđeles, (Žak Demi) mi je rekao 'našao sam jednog sjajnog momka, moraš da mi pomogneš jer ga ne žele'. I to je bio Harison Ford, ali ga producenti nisu hteli”, pričala je ona u emisiji Tijerija Ardisona, piše Variety.com.

(Kurir.rs/ Variety/ Blic žena/ L. S.)

Bonus video:

01:30

KOLIKO KOŠTA SAHRANA U BEOGRADU I KAKO SE ODREĐUJE MESTO ZA POKOJNIKA? Direktor Đukić otkrio: Nismo dizali cenu od 2019.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track