Nagrada Kosta za Leševe na videlo
Foto: Rojters

Hilari Mantel

Nagrada Kosta za Leševe na videlo

Pop kultura -
Mantelova je za ovaj bestseler već dobila Man Bukerovu nagradu i tako postala prva Britanka i žena koja je tu nagradu dobila dva puta

LONDON - Britanska književnica Hilari Mantel dodala je još jednu nagradu svojoj zbirci pošto je sinoć dobila Kosta nagradu za knjigu godine za "Leševe na videlo", istorijski roman o životu na dvoru Henrija osmog i njegovog glavnog ministra Tomasa Kromvela.Mantelova je za ovaj bestseler već dobila Man Bukerovu nagradu i tako postala prva Britanka i žena koja je tu nagradu dobila dva puta.

Ova 60-godišnjakinja je za prvi roman iz Kromvelove trilogije, "Vučje leglo" takođe dobila Bukera 2009. Predsedavajući žirija Dženi Marej rekla je da je roman "Leševe na videlo" za "glavu i ramena" iznad ostalih.

"Bilo je teško dodeliti nagradu jer postoji pet kategorija i sve su različite", rekla je ona novinarima u Londonu. "Ovo nije nagrada koja se lako daje ali moram priznati da smo danas imali knjigu koja je za glavu i ramena iznad ostalih".

Mantelova je bila i favorit kladioničara za nagradu uz koju dolazi i ček od 30.000 funti (47.000 dolara). Nagrađeni u svakoj kategoriji dobijaju po 5.000 funti.

Roman "Leševe na videlo" (koji je u Srbiji objavila "Čarobna knjiga") prati pad Ane Bolen i Henrijevu zanesenost Džejn Sejmur.

Debi roman Frančeske Sigal "The Innocents" dobio je Kosta nagradu za prvi roman. Škotska pesnikinja Ketlin Džejmi dobila je nagradu za poeziju za kolekciju "The Overhaul" dok je Kosta nagradu za dečju knjigu dobila Seli Gardner za "Maggot Moon".

Kosta nagradu za biografiju dobili su Brakan i Meri Tabbolt za gračički roman-biografiju ćerke Džejmsa Džojsa "Dotter of her Father's Eyes". Ovo je prvi put da jedan strip dobije Kosta nagradu.

Kosta nagrade dodeljuju se piscima u Britaniji i Irskoj za dela objavljena protekle godine. Nagrade je 1971. ustanovio Vajtbred ali su preimenovane pošto je lanac kafića Kosta kofi preuzeo sponzorstvo.Prošle godine nagrada Kosta za knjigu godine otišla je u ruke Endrua Milera za "Pure".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track