Madam Baterflaj otvorila scenu u Nišu
Foto: Narodno Pozorište

Nacionalni teatar

Madam Baterflaj otvorila scenu u Nišu

Pop kultura -
Pučinijevo remek-delo o tragičnoj sudbini japanske gejše, ansambl Opere Narodnog pozorišta prvi put je izveo 11. februara 1920. pod dirigentskom upravom Stanislava Biničkog

BEOGRAD - Rekonstruisana scena niškog Nacionalnog teatra otvorena je u ponedeljak uveče izvođenjem opere Đakoma Pučinija "Madam Baterflaj", prve opere Narodnog pozorišta iz Beograda izvedene u Nišu.

Pučinijevo remek-delo o tragičnoj sudbini japanske gejše, ansambl Opere Narodnog pozorišta prvi put je izveo 11. februara 1920. godine pod dirigentskom upravom Stanislava Biničkog.U Nišu je opera izvedena u režiji Dejana Miladinovića i pod dirigentskom upravom Dejana Savića a pre samo dva dana obnova Pučinijeve opere veoma je uspešno održana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.Kao i na matičnoj sceni u Beogradu, "Madam Baterflaj" je oduševila i publiku u Nišu koja je snažnim aplauzom nagradila kompletan ansambl koji je u naslovnoj ulozi predvodila Suzana Šuvaković Savić.

U podeli su bili i Janko Sinadinović (Pinkerton), Tina Nikolovski (Sin Ćo-Ćo San), Željka Zđelar (Suzuki), Tatjana Mitić (Kejt), Miodrag D. Jovanović (Šarples), Darko Đorđević (Goro), Vuk Zekić (Jamadori), Mihailo Šljivić (Bonzo) i Branislav Kosanić (Komisario). U predstavi su učestvovali i Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.

Gostovanje u Nisu usledilo je nekoliko nedelja nakon što je u Narodnom pozorištu u Nišu, u okviru dramskog sektora, ustanovljena posebna služba za organizovanje i izvođenje operskih predstava.

Tako se posle skoro pola veka, ljubiteljima opere u ovom gradu pružila prilika da jednom mesečno ponovo uživaju u delima najvećih svetskih operskih majstora.

Pre predstave v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu i dirigent večerašnje predstave Savić izjavio je novinarima da mu je drago da su se u Nišu napokon stvorili neophodni uslovi za izvođenje operskih predstava.

"Narodno pozorište u Beogradu hoće da pomogne, jer to nam je, na kraju krajeva, i u opisu posla. Šta god bude bilo potrebno, od logističke podrške, preko instrumenata, fundusa, muzičkog i notnog materijala… tu smo da pomognemo", rekao je Savić.

On je najavio i prvu premijeru niških umetnika, u maju je planirana opera “Slepi miš” Johana Štausa, a pre toga, operski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu gostovaće još dva puta, narednog meseca biće izveden “Don Paskvale”, a u aprilu “Rigoleto”.

Ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu, 28. juna, u okviru obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, na Letnjoj pozornici u niškoj tvrđavi izvešće Verdijevu “Aidu”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track