U nedelju se završava 41. Fest

75 filmova prikazano

U nedelju se završava 41. Fest

Pop kultura -
Od 22. februara na popularnom beogradskom festivalu učestvovalo je 75 filmova iz celog sveta, u izboru umetničkog direktora Festa Borislava Anđelića i selektora Ivana Karla

BEOGRAD - Premijerom srpskog igranog filma "Falsifikator" reditelja i scenariste Gorana Markovića, sutra uveče u Centru "Sava" biće zvanično zatvoren 41. Fest.

Od 22. februara na popularnom beogradskom festivalu učestvovalo je 75 filmova iz celog sveta, u izboru umetničkog direktora Festa Borislava Anđelića i selektora Ivana Karla.

Naš proslavljeni filmski i pozorišni autor Marković odlučio je da, nakon "Turneje"", još jednu svoju dramu prenese sa scene na veliko platno. Po narudžbini Gete instituta povodom obeležavanja 20 godina od pada Berlinskog zida napisao je dramu "Falsifikator" koja se bavi padom jednog čoveka, ali i cele države, bivše Jugoslavije.

To je crna komedija o čoveku koji falsifikuje diplome, ali ne zbog koristi, već iz čistog altruizma, sve dok ne bude otkriven i odveden u zatvor, što potpuno ruši njegove snove, shvatanja i pogled na život. Njegova propast preslikava propast Jugoslavije, koja je, prema Markovićevim shvatanjima, počela 1968. godine, u vreme kada se dešava filmska radnja.

Glavnu ulogu igra Tihomir Stanić, koji je učestvovao i u radu na scenariju. U ansamblu su Branka Katić, Sergej Trifunović, Dragan Petrović Pele... Scenograf je Veljko Despotović, kompozitor Zoran Simjanović.

Sutra u podne biće saopštena odluka o pobedniku jedinog takmičarskog programa Festa "Evropa van Evrope", koji predstavlja evropske kinematografije izvan EU. Ovoga puta učestvovalo je devet filmova - iz Turske, Rusije, Kazahstana, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Norveške, Izraela i Jermenije.

Članovi žirija su Blagoja Kunovski (Makedonija), Žan Roj (Francuska) i Srđan Dragojević (Srbija).

Pored glavnog programa u Centru "Sava" i takmičarskog u Dvorani kulturnog centra, različite programske celine prikazivane su u Domu omladine, bioskopu Fontana i Muzeju kinoteke - "Panorama", "U fokusu: Južna Amerika", "Izabrani dokumentarci"...

Podaci o poseti još nisu konačni, ali u Direkciji Festa ističu da su zadovoljni odzivom gledalaca. Pre početka festivala prodato je više od 60.000 ulaznica. Zbog smanjenog budžeta, bilo je manje poznatih gostiju, nego u zlatno doba Festa. Najviše pažnje izazvao je dolazak američkog glumca Majkla Medsena, koji j otvorio festival.

Budžet 41. Festa je 47 miliona dinara, isto kao lane.

Osnivač - Grad Beograd učestvuje sa 6,5 miliona dinara, a podršku daju Ministarstvo kulture, sponzori, kao i publika kroz kupovinu ulaznica (po cenama od 150 do 350 dinara).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track