EPSKI HEROJI: Katalpa na daskama Bojana Stupice
Foto: Jelena Obradović

Beogradski irski festival

EPSKI HEROJI: Katalpa na daskama Bojana Stupice

Pop kultura -
Predstava govori o herojima i vizionarima, političkim intrigama i lojalnosti, vreloj romansi i bitkama na moru

Na sceni Teatra "Bojan Stupica" u sredu uveče u okviru Beogradskog Irskog festivala (BIF) izvedena je predstava Katalpa u režiji Donal Ož Kelija.

Pozorišna predstava „ Katalpa" nastala je u saradnji pisca i izvođača Donalda O'Kelija i kompozitora Trevora Najta. Ovaj komad obišao je mnoge pozornice u protekloj dekadi, a skorašnja izvođenja odigrala su se u gradovima Oul i Helsinki u Finskoj.

„Katalpa" je napisana u duhu epske tradicije, poput dela „Mobi Dik" i „Prohujalo sa vihorom", sa primesama „Veliki beg".

Put od Nju Betforda u SAD-u, do Frimentla u Australiji preko otvorenog mora na brodu za kitolovstvo – Katalpa. Predstava je zasnovana na istinitoj priči iz 1875. godine o smelom spasavanju šest irskih zarobljenika, dok radnja dostiže svoj vrhunac na prvoj paradi traka u Njujorku.

Predstava govori o herojima i vizionarima, političkim intrigama i lojalnosti, vreloj romansi i bitkama na moru. Ovo je epska avanturistička priča, koja je u isto vreme i lirska i strastvena, satirična i veoma duhovita.

„Katalpa" je igrana u Njujorku, Čikagu, Bostonu, Londonu, Edinburgu, Parizu, Helsinkiju, Kopenhagenu, Ženevi i širom Irske i Britanije, ostavljajući publiku oduševljenom, a kritičare ushićenim.

Beogradski irski festival BIF zamišljen je kao sinergija filmske, pozorišne i muzičke umetnosti. Predstavljajući najbolja ostvarenja irske kinematografije, uključujući klasike i najnovija filmska izdanja irske produkcije i koproduckije, pozorišnu predstavu, kao i živi muzički nastup, ovaj festival ima za cilj da uvede, informiše, edukuje i pre svega zabavi srpsku publiku.

U saradnji sa bioskopom Fontana, Kinotekom, Jugoslovenskim dramskim pozorištem i Domom omladine u Beogradu se od 11 do 17. marta 2013. održava prvi Beogradski irski festival BIF.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track