KOD HRVATA MOŽE SVE: I neću i ne ću!
Foto: KURIR

KOD HRVATA MOŽE SVE: I neću i ne ću!

Pop kultura -
Preporučeno je da se reč neću piše zajedno, ali se dopušta i pisanje odvojeno ne ću

ZAGREB - Radna verzija hrvatskog pravopisa donosi niz savremenih reči, koje do sada nisu pravopisno definisane, poput e-pošta, fengšui, hevimetalac, ADSL priključak. Novi hrvatski pravopis će idućih mesec dana biti na javnoj raspravi.Novi pravopis izradili su filolozi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a od ponedeljka je dostupan javnosti na internetu.

Svi zainteresovani su pozvani da se uključe i doprinesu konačnom tekstu pravopisa koji će biti javno dostupan na internetu i besplatan.

Voditelj radne grupe Željko Jozić rekao je cilj da se posle niza godina pravopisnog nejedinstva pokrene dijalog, kao i da se postigne dogovor pre ulaska Hrvatske u EU, preneli su hrvatski mediji.

U radnoj verziji ni novi pravopis ne predlaže uvek jedinstvena rešenja, već su u nekim spornim slučajevima ostavljene preporučene varijante.

Tako je, na primer, budući na pisanu praksu preporučeno da reč "neću" piše zajedno, ali se dopušta i pisanje odvojeno "ne ću" kako je dosad bio slučaj.

Takodje je preporučeno da se u slučaju glasovne grupe "rj" piše povreda, uvreda, stelica, ali se može i dalje pisati "grješka, krjepost, pogrješka, strjelica, vrjedniji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track