KAD SVANE DAN: Paskaljevićev film najbolji u Klivlandu

KAD SVANE DAN: Paskaljevićev film najbolji u Klivlandu

Pop kultura -
Film srpskog reditelja osvojio je prvu nagradu "Grand pri" u kategoriji celovečernjih igranih filmova

Na međunarodnom filmskom festivalu u američkom gradu Klivlandu film "kad svane dan", srpskog reditelja Gorana Paskaljevića, u produkciji Nova filma i Intermedianetworka iz Beograda, osvojio je prvu nagradu "Grand pri" u kategoriji celovečernjih igranih filmova.

Na festivalu je prikazano 180 igranih filmova i 150 dokumentarnih i kratkometražnih ostvarenja iz 65 zemalja. Najbolji film u kategoriji dokumentarnih filmova je američki dokumentarac "Pastir i mrak" rediteljke Treve Varmfild, dok je u kategoriji kratkih filmova pobedio francuski film "Molim vas da napustite ovo mesto, gospodine", rediteljke Valeri Teodor.

Festival se ove godine održao od 3. do 14. aprila u deset bioskopskih dvorana sa rekordnim brojem od preko 95.000 gledalaca.

Organizatori festivala su prilikom uručenja nagrade Paskaljevićevom filmu napomenuli zanimljiv podatak da je "Kad svane dan" najverovatnije poslednji film prikazan na kopiji 35mm, koji je pobedio na ovom u festivalu.

U petak, 19. aprila, "Kad svane dan" otvoriće filmski festival posvećen ljudskim pravima u San Sebastijanu uz prisustvu Paskaljevića, koji je i počasni gost festivala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track