Nikitin: Srpski film rame uz rame sa evropskim

Festivala evropskog filma na Paliću

Nikitin: Srpski film rame uz rame sa evropskim

Pop kultura -
Moji kriterijumi su snažna poruka filma, dobri glumci, jaka priča. "Krugovi su sjajan primer za sve to i ja sam srećan što sam mogao da ga uvrstim u glavni program, rekao je selektor glavnog programa

PALIĆ - Selektor glavnog programa 20. Festivala evropskog filma na Paliću Nikolaj Nikitin izjavio je danas da je osnovna odlika ovogodišnjeg programa raznolikost ponude, uz podrazumevajući kvalitet i izrazio zadovoljstvo što je u takvoj selekciji mesto našao i film srpskog autora Srdana Golubovića "Krugovi".

"Moji kriterijumi su snažna poruka filma, dobri glumci, jaka priča. "Krugovi" su sjajan primer za sve to i ja sam srećan što sam mogao da ga uvrstim u glavni program", rekao je na konferenciji za novinare selektor koji je u okviru festivala A kategorije u Berlinu zadužen za praćenje istočnoevropskih kinematografija.

Nikitin je dodao da našu kinematografiju tretira jednako kao i sve ostale i da nikada ne bi uzeo neki film samo zato što je srpski. Kvalitet "Krugova", kako je ocenio, dobar je znak da je srpska kinematografija na takvom nivou da može ravnopravno da se nosi sa ostalima u Evropi.

On je podsetio da mu je tokom desetak godina rada za Palićki festival glavni cilj uvek bio da prikaže publici šta se dešava u evropskom filmu u smislu trendova, tema i žanrova, kao i da predstavi nove, interesantne autorske glasove.

Ovoga puta to su ostvarenja umetnika iz Holandije, Finske, Turske, Kazahstana, Rumunije, Švedske, Poljske, Austrije, Rusije, Belgije, Nemačke, Slovačke, kao i Srbije. Među njima su neki reditelji čiji opus ovaj festival prati kroz godine, kao što su Folman, Zajdl, Brugeman, Fornaj - prikazujući njihove debitantske, a zatim i nove filmove.

Tako se stiču prijateljstva sa važnim evropskim sineastima sa kojima zajedno rastemo, a oni nam pomažu u stvaranju reputacije na međunarodnoj sceni, objasnio je Nikitin.

Prema njegovoj oceni, festival na Paliću je jedan od najznačajnijih u regionu, a čak i na evropskom nivou ima jedinstven izbor autora.

"Što se tiče prisustva gostiju, još uvek smo u fazi rasta, ali što se tiče programa i reputacije - već igramo ligu šampiona”, istakao je on.

Palić je posetio i jedan od najznačajnijih domaćih autora Emir Kusturica, koji je sinoć na svečanom otvaranju festivala primio nagradu "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Kusturica je, međutim, već otišao sa Palića, pre početka današnje redovne festivalske konferencije za novinare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track