NAJPRESTIŽNIJA SRPSKA NAGRADA: Andrićeva povelja i 100.000 evra

U čast nobelovca

NAJPRESTIŽNIJA SRPSKA NAGRADA: Andrićeva povelja i 100.000 evra

Pop kultura -
Književna nagrada koja će se uručivati u Andrićgradu činiće povelja, bista i novčana suma od 100.000 evra

BEOGRAD - Uskoro se očekuje ustanovljavanje još jedne nagrade za književnost, koja će nositi ime Ive Andrića i dodeljivaće se u gradu podignutom u čast srpskog nobelovca - Andrićgradu. Kako je juče, prilikom posete tom "gradu od kamena", rekao prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, biće to "najprestižnija nagrada koja će biti dodeljivana u srpskom rodu".

Proslavljeni režiser Emir Kusturica, idejni tvorac grada podignutog kraj mosta Mehmed paše Sokolovića, ranije je rekao da će nagradu činiti Andrićeva povelja, bista i novčana suma od 100.000 evra.

Kusturica je naveo da će za nagradu moći da konkurišu dela na svim jezicima, kao i sva izdanja objavljena na srpskom jeziku i dodao da očekuje da će prvi laureat biti izabran 2014. kada je planirano da Andrićgrad bude zvanično otvoren.

Uveren da Andrićgrad ima budućnost, Vučić je prilikom jučerašnje posete gradu od kamena, ocenio da će Andrićeva nagrada biti najprestižnija nagrada koja će biti dodeljivana u srpskom rodu. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je objasnio da je reč o nagradi za životno delo u oblasti književnosti.

Kusturica smatra da ta nagrada može postati prestižna, ne samo zbog iznosa, već zbog toga što će se dodeljivati na jedinom mestu u svetu gde jedan nobelovac ima čitav grad. On je rekao da im je želja da prihod koji Andrićgrad bude ostvarivao ulože u afirmaciju kulture i na taj način.

"Čitav grad je posvećen kulturi i umetnosti i ima mogućnost da stvara viškove, mi želimo da to uložimo u afirmaciju stvaralaštva", objasnio je proslavljeni reditelj.Već postoji Andrićeva nagrada koja se, na osnovu piščeve testamentarne volje, od 1975. dodeljuje svake godine za priču ili zbirku priča napisanu na srpskom jeziku i to na osnovu pravila koja utvrđuje Upravni odbor Zadužbine Ive Andrića.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, a među dosadašnjim dobitnicima, između ostalih, su Dragoslav Mihailović, Antonije Isaković, Milisav Savić, Aleksandar Tišma, Svetlana Velmar Janković, David Albahari, Danilo Kiš, Filip David, Vida Ognjenović, Radovan Beli Marković, Aleksandar Gatalica, Vladan Matijević, Milorad Pavić, Mihajlo Pantić, i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track