Zašto nemate savršeno telo?

Saznajte

Zašto nemate savršeno telo?

Pop kultura -
Za neuspeh u oblikovanju tela mnogi često krive i genetiku. Međutim, postoje barem četiri objašnjenja zašto ne napredujete kako biste želeli

Praktikujete zdravu ishranu, a uz to već šest meseci niste propustili nijedan trening. Ipak, još uvek nemate telo o kakvom sanjate. U čemu je problem? Za neuspeh u oblikovanju tela mnogi često krive i genetiku. Međutim, postoje barem četiri objašnjenja zašto ne napredujete kako biste želeli.

Stres

Loše veze dovode do stresa, a malo je toga tako loše za telo kao stres. Bilo da stres izazivaju naporni članovi porodice, šef na poslu, komšije ili vaša bolja polovina, nije uopšte bitno, telo će zadržavati masno tkivo, a posebno u području stomaka.

Pokušajte, koliko god je to moguće, da smanjite učestalost susreta s ljudima koji vam izazivaju stres.

Netolerancija na određenu hranu

Hranite li se zdravo, jedete jaja, ribu, belo meso, žitarice celog zrna, orašaste plodove, voće i povrće, a ipak nikako ne možete da izgubite suvišne kilograme? Možda ste alergični na neke namirnice.

Netolerancija na hranu izaziva upale u telu. Nije reč o vidljivim oteklinama i sličnim alergijskim reakcijama, nego upalama koje ometaju normalan rad vaših creva. Kad dođe do takvih poremećaja, gubitak masnog tkiva poslednji je na redu.

Jaja, orašasti plodovi, soja, pšenica i mlečni proizvodi pet su najčešćih uzroka netolerancije, ali možete biti netolerantni na bilo koju hranu. Jedete li stalno istu hranu, netolerancija se u tom slučaju pogoršava.

Testovi netolerancije na hranu i izbacivanje sumnjivih namirnica iz ishrane mogu vam pomoći. Izbacivanje ovih namirnica može biti dovoljan korak da napokon izgubite višak kilograma.

Otrovne stvari iz okoline

Dim cigarete, kozmetika, amalgamske zubne plombe, lekovi, živa u ribi – ovi toksini nakupljaju se u vašim masnim stanicama i mogu izazvati probleme u telu. Telu je prioritet preživljavanje, pa odbija da koristi masne stanice za gorivo jer bi došlo do ispuštanja toksina u cirkulaciju.

Kako se onda rešiti suvišnog masnog tkiva i otrovnih toksina? Jedite biljke koje čiste jetru, poput maslačka, krenite u saunu i izbegavajte hranu kojom ćete uneti dodatne toksine. Konsultujte se sa stručnjacima pre nego se odlučite na neke drastične korake.

Nedovoljno naporan trening

Samo zato što vežbate redovno, ne znači da je upravo takav trening savršen za vas. Većina ljudi ne shvata što njihovo telo može izdržati. Dozirano izvodite aerobne vežbe, dok čitate časopis ili pričate telefonom? Ponavljate iste vežbe i nakon što se vaše telo naviklo na njih i više ne zahtevaju neki posebni napor?

Pogledajte ljude u svojoj teretani koji imaju bolje rezultate. Velike su šanse da oni imaju naporniji program treninga i kontinuirano menjaju vežbe.

Učinili ste već veliki korak napred, samo sada svoj trening učinite napornijim i rezultati neće izostati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track