Elvis je bio oličenje američke kulture

U Grejslendu 40.000 sveća za kralja roka

Elvis je bio oličenje američke kulture

Pop kultura -
Obožavaoci su hodali vrtom meditacije u Grejslendu, s upaljenim svećama, mnogi su nosili vence cveća, dok je sa zvučnika emitovana Elvisova evergin lagana muzika. Bdenje u Grejslendu je postalo tradicija

Oko četrdeset hiljada obožavalaca čitavu noć je uz sveće bdelo pored groba Elvisa Preslija u Grejslendu u Memfisu. Gradić u državi Tenesi ponovo je bio stecište armije fanova koji su došli na poklonjenje kralju rokenrola koji je umro pre trideset i šest godina.

Obožavaoci su hodali vrtom meditacije u Grejslendu, s upaljenim svećama, mnogi su nosili vence cveća, dok je sa zvučnika emitovana Elvisova evergin lagana muzika. Bdenje u Grejslendu je postalo tradicija.

Pre toga nedelju dana traje muzički festival u čast Elvisa Preslija, koji je umro 16. avgusta 1977. godine. Elvis se godinama borio sa drogom i alkoholom, ali njegovo srce nije izdržalo naporno lečenje.

Ovogodišnji doprinos komemoraciji je luksuzno izdanje tri CD-a „Elvis at Stax“ sa snimcima koje je Presli snimio u tom studiju. Za milione obožavalaca Elvis Presli je i dalje živ. Njegov grob u Grejslendu godišnje obiđe više od pola miliona posetilaca.

Elvisov doživotni menadžer Parker pokrenuo je čitavu marketinšku muzičku industriju s etiketom Elvis, od bedževa, postera, majica, zvonastih pantalona, čarapa, igračaka, do ruževa za usne i kolonjske vode. U njegovu čast se održavaju razni koncerti, izložbe, kao i retrospektive Elvisovih filmova i specijalnih televizijskih emisija. Za većinu svoje publike Elvis predstavlja pravu ikonu.

Pored muzike i glume, njegov privatni život i njegova pojava doneli su mu status najzanimljivije i najmističnije ličnosti 20. veka. Za života postao je simbol Amerike, što je ostao i nakon smrti, a brojna nagađanja oko njegove neverovatne karijere i stalni interes za njegov privatni život pokrenuli su ogromnu turističku i zabavnu industriju oko fenomena Elvisa Preslija.

Mnogi su o njemu govorili lepo, a neke rečenice poput one Frenka Sinatre još se prepričavaju: Ja sam samo pevač, a Elvis je oličenje cele američke kulture.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track