PLANULE KARTE: Bitef otvara Dejan Mijač

Teško je biti

PLANULE KARTE: Bitef otvara Dejan Mijač

Pop kultura -
Prva predstava u glavnom programu biće "Before Your Very Eyes" grupe Gob Squad iz Berlina, u koprodukciji sa teatrom Campo iz Belgije, a poslednja "Teško je biti Bog"

BEOGRAD - Tim Bitefa najavio je danas da je sve spremno za početak 47. izdanja Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala, koji će 22. septembra uveče na sceni Pozorišta na Terazijama zvanično proglasiti otvorenim doajen srpske i eks-ju režije Dejan Mijač.

Ulaznice za otvaranje i zatvaranje Bitefa, kako je rečeno na konferenciji za novinare u pres centru u hotelu "Balkan", već su rasprodate, ali još ima karata za reprize.

Prva predstava u glavnom programu biće "Before Your Very Eyes" grupe Gob Squad iz Berlina, u koprodukciji sa teatrom Campo iz Belgije, a poslednja "Teško je biti Bog" slavnog mađarskog autora Kornela Mundruca, koju će u specijalnom prostoru u Brodogradilištu Beoigrad izvesti Proton Cinema + Theatre iz Budimpešte.Posle predstava, kao što je uobičajeno na Bitefu, biće organizovani razgovori sa autorima i izvođačima, a moderator je i ove godine dramaturg Minja Bogavac.Sva dešavanja na festivalu i oko njega moći će da se prate i na blogu Bitefa, koji je aktivan već od danas, najavila je urednica bloga, rediteljka Jelena Bogavac.

Do 1. oktobra u Beogradu i Novom Sadu u glavnoj selekciji biće izvedeno 12 predstava - po četiri iz Srbije (iz Beograda, Novog Sada i Subotice), regiona (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora) i inostranstva (Nemačka, Mađarska, Češka i Francuska).

Selekciju su i ovoga puta obavili umetnički direktor Jovan Ćirilov i rediteljka Anja Suša.Gran pri "Mira Trailović" i Specijalnu nagradu dodeliće žiri čiji je predsednika Kristijan Holćauner iz Nemačke. Članovi su rediteljka iz Litvanije Jana Ros, pozorišni kritičar i novinar iz Zagreba Igor Ružić, a iz Srbije reditelj Andraš Urban i dramski pisac Filip Vujošević.

Slogan ovogodišnjeg Bitefa glasi "Teško je biti", što odražava filozofski stav, ali i stanje materijalne krize. Budžet je spao na svega 30 miliona dinara, od Skupštine Beograda kao osnivača i Ministarstva kulture kao pokrovitelja, kao i od Pokrajine Vojvodine kao domaćina jedne od gostujućih predstava.

Organizacioni tim, koji predvodi diektorka Bitefa i Bitef teatra Jelena Kajgo, nabavio je još desetak miliona dinara od sponzora, donatora i uz podršku stranih kulturnih centara u Beogradu.Festival će i ove godine imati tradicionalne prateće programe Bitef polifonija i Bitef na fimu, a najavljena je i izložba pod nazivom "Teško je biti...u vremenu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track