TURCI BOJKOTUJU EVROSONG: Organizuju Turkoviziju i Bosanci učestvuju

Finale 23. decembra

TURCI BOJKOTUJU EVROSONG: Organizuju Turkoviziju i Bosanci učestvuju

Pop kultura -
Turski predstavnici imali su dobar plasman na Evrosongu, ali bojkotuju takmičenje, zbog pravila koja nalažu da se Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i Španija direktno plasiraju u finale

Turska je prošle godine odustala od takmičenja na Evrosongu, a neće učestvovati ni 2014. Ipak, turski pevači imaće priliku da pokažu svoj talenat na lokalnom takmičenju pod nazivom "Turkovizija".

Na "Turkoviziji" će se nadmetati dvadesetak zemalja koje su istorijski i kulturološki povezane sa Turskom, a navodno bi jedna od zemalja učesnica mogla biti Bosna i Hercegovina. Iako su turski predstavnici imali dobar plasman na Evrosongu, njihov javni servis TRT odlučio je da bojkotuje takmičenje, zbog pravila koja nalažu da se Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i Španija direktno plasiraju u finale. Učešće na "Turkoviziji" već je potvrdio Azerbejdžan, a biće pozvani Severni Kipar, Kazahstan i Kirgistan.

Polufinala će se održati 19. i 21. decembra, dok je veliko finale zakazano za 23. decembar. "Turkovizija" kao festival postoji već godinama, ali do sada su pravo učešća imale samo kompozicije na turskom jeziku.

"Turkovizija se ne treba uspoređivati sa Evrosongom. Taj festival će imati svoje mesto u turskom svetu i izgraditi svoj brend. Bez obzira na to da li Turska učestvuje na Evrosongu ili ne, ovaj festival će ići napred i iz godine u godinu će biti veći", rekao je ministar obrazovanja Nabi Avci.

http://www.youtube.com/watch?v=R2yeAPQVB1I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track