Mustafa ode u janičare!

Sulejman Veličanstveni

Mustafa ode u janičare!

Stil -
Sulejmanov prvi sin stasao za odlazak u tursku elitnu vojnu jedinicu
Hrani sina, pa šalji na vojsku...
Sulejman poziva slikara Lea da dođe u palatu Topkapi i započne rad na njegovom i Hureminom portretu. Hurem, izbezumljena zbog Leovog prisustva, strahuje da bi neko mogao da otkrije da se njih dvoje poznaju odranije. Uznemiriće se i kad bude saznala da je Gulnihal u snu izgovarala Leovo ime. Zbog toga ona predlaže sultanu da odustane od zajedničkog portreta, ali on ne želi da je posluša. S knedlom u grlu, Hurem dolazi u vrt da pozira slikaru. Ona koristi slobodan trenutak da upozori bivšeg ljubavnika da pripazi kako se ponaša.
Sadika je presrećna što je Matrakcija isporučio pismo koje mu je dala i želi da mu se oduži. Ibrahim-paša otkriva Hatidži da je Matrakcija zaljubljen u Sadiku.
Mustafi je došlo vreme da se upozna sa janičarskim taborom. Ibrahim-paša ipak previše brine za Mustafu, zbog čega će ga Sulejman upozoriti da mora isto da se odnosi prema svim prinčevima.
Gulšah ima plan kako da zagorča život Hurem. Predlaže Mehidevran da se preseli u bivšu Hatidžinu odaju, odakle će imati direktan pregled na sultanovu terasu. Valide odobrava ovaj plan, ali ni Hurem ne sedi skrštenih ruku...
(R. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track