Vlaška lepotica

Kanjon reke Jerme

Vlaška lepotica

Stil -
Procep kroz stene na samom početku Vlaške planine, nedaleko od Pirota, izgledom više podseća na Divlji zapad nego na prirodu Srbije

Kao kroz iglene uši!Na tridesetak kilometara od Pirota nalazi se jedan od najlepših predela u Srbiji - kanjon Jerme. Na samom početku uspona ka Vlaškoj planini ušuškao se kanjon koji svojim strmovitim stenama i oštrim ivicama pre podseća na Divlji zapad nego na mesto u Srbiji. Ovaj procep kroz stene kroz koji se penuša reka Jerma bez daha ostavlja slučajne turiste, ali i one koji se svake godine iznova vraćaju vlaškoj lepotici. Iako je kanjon dugačak samo stotinak metara, zbog svog izgleda, koji zaista podseća na ždrelo, jer je toliko usko da se čini da uže ne može biti, ostavlja impresivan utisak snage i lepote. Na samoj ivici meštani su ukopali put koji vijuga poput reke. Oni su navikli na njega i bez straha prolaze. Međutim, turisti, pa čak i avanturisti na dva točka, često zastanu pre nego li se odluče da krenu uskim useklim putem. Avanturisti željni prirode mogu i da kampuju uz samu obalu reke, dok ostali koji odluče da prespavaju, to mogu da urade i u selu Poganovo.One koje kanjon i njegova surova lepota ne obeshrabre, dalje mame suri orlovi koji se gnezde na grebenu Asenovo kale, visine 1.032 metra, gde se nalaze i ostaci srednjovekovne tvrđave.Pored fantastične prirodne lepote ovog kanjona, turistima je na raspolaganju obilazak manastira u Poganovu, sagrađenog u ranom 15. veku, zadužbini plemića po imenu Konstantin Dragaš, koji je bio jedan od vlastelina despota Stefana Lazarevića i njegove žene Jelene. Iako se ne zna kada je tačno crkva sazidana, veruje se da je to bilo u periodu između 1413. i 1423. godine, u kratkom periodu kad je ovaj kraj bio oslobođen od turske vlasti.Do Prvog svetskog rata u manastiru je čuvana i poznata dvostruka ikona, jedna od najlepših iz 15. veka, koju je manastiru poklonila carica Jelena. Danas se nalazi u muzeju ikona u Sofiji.

Hristofor sa psećom glavomPored Poganova turisti mogu da posete i manastir Sukovo, koji potiče iz istih vremena. U manastiru se nalazi tajanstvena freska Sv. Hristofora sa psećom glavom, koja je predmet brojnih teorija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track