Belgijski dijamant

Putovanje u Antverpen

Belgijski dijamant

Stil -
Svetska prestonica dragog kamenja danas predstavlja omiljenu destinaciju miliona turista iz celog sveta, koji dolaze da obiđu sve što ova luka ima da ponudi

Grad mladosti!Druga najveća luka u Evropi ne živi samo od brodova. Ovaj grad bogate istorije i prelepe arhitekture svake godine oduševljava milione turista iz celog sveta. Prema predanju, grad je dobio ime po legendi o divu Antigonu, koji je živeo pored reke Šelde. Div je uzimao novac od onih koji su hteli da plove rekom. Onima koji bi odbili da plate div bi odsecao ruku i bacao je u reku. Najzad, mladi heroj Brabo odsekao je ruku divu i bacio je u reku. Otud ime Antverpen (hol. hand verpen - baciti ruku). Legenda se toliko odomaćila u ovom gradu da danas turisti mogu da kupe i kolačiće „ruke iz Antverpena“, kao uspomenu na putovanje. Alternativna teorija o imenu je da ono potiče od holandskog an de varp, što u prevodu znači „na doku“.Svetska prestonica dijamanata, s muzejom posvećenom skupocenom kamenju, definitivno ima šta da ponudi rekama turista koje se iz godine u godinu slivaju u ovaj belgijski grad. Ipak, oni koji se zapute u Muzej dijamanata bolje da ostave svoje stvari u hotelu, jer će u protivnom morati da ih ostave u ormarićima na ulazu. U zabranjene stvari koje ne smeju da se unose u muzej su tašne i mobilni telefoni.U Antverpenu su stvarali mnogi poznati umetnici: Rubens, Van Dajk, Jakob Jordans, Jan Brojgel Stariji i Jan Brojgel Mlađi. Grad je prepun spomenika i institucija kulture, poput Opere, Rubensovog muzeja, Bogorodične katedrale, kuće u stilu art dekoa, univerziteta i Akademije lepih umetnosti.Grad obiluje prelepim trgovima i parkovima, a zoološki vrt iz 1843. godine jedan je od najstarijih na svetu.Antverpen važi i za grad mladosti, jer je pun života, festivala i sajmova. Jedan od najposećenijih svakako je i sajam piva, gde za 1,5 evra možete da popijete kriglu ovog omiljenog napitka.

Izlet u Briž oboriće vas s noguKo nije zadovoljan time da odmor provede u razgledanju Antverpena, uvek može da otputuje na jednodnevni izlet u Briž. Najbolje je da se za ovakvu varijantu odlučite za vikend, jer su karte za voz tada gotovo dvostruko jeftinije.Briž je predivan mali grad, čiji je istorijski centar pod zaštitom Uneska. Nekad je bio od velikog ekonomskog značaja - danas su njegove srednjovekovne ulice kao stvorene za šetnje, a uski kanali za vožnju čamcem.U Brižu ima mnogo toga što je vredno obilaska - crkve, Bazilika Svete krvi (gde možete da vidite relikviju za koju se veruje da sadrži Hristovu krv), Muzej Salvadora Dalija, tradicionalna pivara, stara bolnica, i još mnogo toga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track