Hrkanje kod dece

Stručnjak odgovara

Hrkanje kod dece

Stil -
Hrkanje kod dece nije normalno, ali nije ni zabrinjavajuće. U određenom procentu susreće se kod dece predškolskog i školskog uzrasta

PITANJE:Sin od devet godina mnogo hrče, bez obzira na to u kom položaju spava. Da li je to normalno ili bi trebalo da odemo kod specijaliste?

ODGOVOR:Hrkanje kod dece nije normalno, ali nije ni zabrinjavajuće. U određenom procentu susreće se kod dece predškolskog i školskog uzrasta. Uzroci ronhopatije mogu biti razni - od uvećanih krajnika, posebno trećeg, koji je smešten u gornjem delu ždrela pa ometa normalno disanje i uzrokuje hrkanje i apneu (kratkotrajni prestanak disanja u snu) do problema s devijacijom nosne pregrade, spuštenim nepcem... Pored ovih uzroka, hrkanje može da se javi i zbog alergije sluznice nosa, koja se sve više susreće u dečjoj populaciji.

Hrkanje uglavnom počinje čim dete utone u san, različitog je intenziteta i isprekidano, s povremenim apnea epizodama. To uzrokuje veliku zabrinutost roditelja, koji često dežuraju u toku noći pored deteta, plašeći se da se ono ne uguši u snu. Ukoliko ova pojava traje duži vremenski period, nekoliko meseci, dete bi trebalo odvesti kod specijaliste, koji kompletnim pregledom može da ustanovi uzrok ronhopatije kod mališana. Nisu potrebna nikakva dodatna ispitivanja jer su navedeni faktori pri pregledu vidljivi i jasni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track