Trudnice, pazite se soka, feta sira i ribe

Oprez!

Trudnice, pazite se soka, feta sira i ribe

Stil -
Najveće opasnosti za buduće mame su namirnice koje mogu da sadrže salmonelu, toksoplazmozu i listeriozu

Pogrešna hrana može da izazove spontani pobačaj!

Feta-sir ili drugi nepasterizovani sirevi ne predstavljaju opasnost za obične ljude, ali su strogo zabranjeni tokom trudnoće jer mogu da sadrže bakteriju listeriju. Infekcija tom bakterijom može da izazove pobačaj i u kasnim fazama trudnoće, a listerija se, osim u nepasterizovanim sirevima, može naći i u plodovima mora.

Slabo pečeno meso

Trudnoća je vreme u kome treba da se jede dobro pečeno meso, jer se pečenjem ubija opasna infekcija toksoplazmoza. Toksoplazmoza se može „zaraditi“ i dodirivanjem stvari koje su bile u kontaktu sa sirovim mesom, ali i kroz kontakt sa izmetom zaražene mačke.

Sveži sok

Sveže ceđeni sok od narandže iz restorana ili kafića najčešće nije pasterizovan i ne štiti od opasnih bakterija kao što su ešrihija koli i salmonela. Takođe, nepasterizovani đus može se naći i na policama u prodavnicama, pa treba da obratite pažnju na deklaraciju na proizvodu.

Suši

Iako je sveža riba odličan izvor proteina, sirovo meso riba može da sadrži opasne parazite i bakterije. Svaka riba koja se jede u trudnoći treba da bude dobro kuvana ili pečena, a tunjevinu bi trebalo potpuno izbaciti iz ishrane zbog prevelike koncentracije žive, koja može da šteti detetu.

Sirovo testo

Ako pravite kolače, odolite iskušenju da pojedete komadić sirovog testa, jer ono sadrži sirova jaja. Iako tek jedno od 20.000 jaja sadrži salmonelu, pokušajte da izbegnete taj rizik.

Paštete i mesni namazi

Paštete s kratkim rokom trajanja mogu da sadrže kvarljivo meso, u kojem se bakterija listerija razvija ako nije na dovoljno hladnom mestu. Izuzetak su konzerve, koje se smatraju sigurnim za trudnice.

Neoprano voće

Trudnoća je vreme kad ishranu treba obogatiti vitaminima i mineralima, ali pod uslovom da je voće i povrće dobro oprano. Na neopranom voću i povrću može da se nađe bakterija toksoplazmoza. Prilikom pranja ne treba koristiti deterdžent za sudove, već je najbolje koristiti četkicu s mekim vlaknima.

Kafa, „kola“ i čaj

Previše kofeina nije zdravo za dete, jer on povećava rizik od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja. Maksimalni unos kofeina ne bi smeo premašiti 300 miligrama na dan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track