Umrla Božen Žumbor

Tužno

Umrla Božen Žumbor

Stil -
Božen Žumbor je u martu mesecu primljena na VMA zbog visokog krvnog pritiska. Oporavljala se na odeljenju toksikologije i potom je puštena na kućno lečenje...Probala je da se izleči i u Holandiji, ali nažalost nije bilo leka.

BEOGRAD - Božen Žumbor, vlasnica poznate linije kozmetičkih proizvoda preminula je u svojoj kući u Beogradu posle duge i teške bolesti... Potvrdu o smrti gospođe Žumbor na Tviteru je objavila i njena kuma, voditeljka Dragana Katić.

- Danas sam izgubila svoju milu Božen. Mila moja, bila je velika sreća poznavati te. Hvala ti za sve. Budi konačno sa anđelima- napisala je Dragana Katić.

Božen Žumbor je u martu mesecu primljena na VMA zbog visokog krvnog pritiska. Oporavljala se na odeljenju toksikologije i potom je puštena na kućno lečenje...Probala je da se izleči i u Holandiji, ali nažalost nije bilo leka.

Božen je imala samo majku, koja je kako nam njeni prijatelji kažu strašno podnela vest o smrti svoje ćerke...

Božen Žumbor je poznata po svom neobičnom i nesvakidašnjem životnom i radnom putu. Rođena je u Koprivnici u Hrvatskoj. Tamo je živela sa bakom Katarinom sve do 12. godine, a onda se priključila svojim roditeljima koji su živeli u Holandiji u Roterdamu.

Posle gimanzije završila je Višu kozmetičku školu, zaposlila se i počela da radi u svojoj struci.

"Posebno me je zanimao tretman lica i tela preparatima na bazi lekovitog bilja. Zbog toga sam počela da proučavam lekovito bilje. Nabavila sam stručnu literaturu i krenula u svoja istraživanja", kaže Božen pričajući o svojim radnim počecima.

U Srbiju je prvi put došla 1982. godine kada je u ime sedam hiljada Jugoslovena donela pomoć za sestre Čuljak koje su promrzle u snežnoj mećavi i lečile se na VMA u Beogradu. Od tada je sve češće dolazila u Srbiju.

Kako je sama isticala otkrila je planine Rtanj i Zlatibor i u njih se zaljubilaprovodeći svaki trenutak svog slobodnog vremena provodi na njima.

"Tamo sam otkrila mnoge, do tada meni nepoznate, lekovite biljke i razmišljala kako da njihovu lekovitost primenim u kozmetici", kaže Božen.

Nakon lekovitog bilja, svom kozmetičkom interesovanju je nedugo potom proidodala alge.

Svoje preduzće "Božen kozmetiks" Božen Žumbor je osnovala u Beogradu 1991. Vreme za početak nije bilo nimalo povoljno, počeo je rat u Jugoslaviji, uvedene su sankcije, inflacija je divljala. No, uprkos svim teškoćama Božen je polako, korak po korak, proširivala asortiman kozmetičkih preparata na bazi algi i lekovitog bilja u kome danas ima preko 80 različitih proizvoda, otvarala jednu po jednu prodavnicu, stalno je putovala između Beograda i Roterdama stvarajući jednu od vodećih domaćih kompanija u oblasti kozmetike, algeologije i dijetetike....

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track