Pivo štiti od prehlada

Japanci istražuju

Pivo štiti od prehlada

Stil -
Hemijsko jedinjenje iz hmelja, pod nazivom humulon, koje pivari koriste da bi pivu dali gorkast ukus, predstavlja efikasnu odbranu protiv RS virusa

TOKIO - Jedan sastojak piva može da štiti od prehlada pa i nekih ozbiljnih dečjih bolesti, utvrdili su japanski stručnjaci sa Univerziteta u Saporou u istraživanju koje je finansirala pivara "Saporo brueriz".

Ustanovljeno je da hemijsko jedinjenje iz hmelja, pod nazivom humulon, koje pivari koriste da bi pivu dali gorkast ukus, predstavlja efikasnu odbranu protiv RS virusa, koji može da izazove ozbiljan oblik zapaljenja pluća i bronhitisa kod najmlađih i simptome prehlade kod odraslih, prenosi AFP.

Protiv RS virusa zasad nema efikasne vakcine, ali je problem sa humulonom u tome što bi za njegovo efikasno delovanje bilo potrebno popiti oko 30 limenki piva od po 350 ml.

Japanski stručnjaci zato razmatraju isplativost unošenja doziranih količina humulona u hranu i bezalkoholne napitke, sa tim što bi izazov predstavljalo neutralisanje njegovog izuzetno gorkog ukusa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track