Sin Dragan preko novina odrekao se oca!
Foto: Haber

Daje se na znanje

Sin Dragan preko novina odrekao se oca!

Stil -
Ja, Glišić Dragan, javno se odričem svoga oca Glišić Vlade

Sin se odrekao, ali javno.

U Bosni i Hercegovini poslednjih godina u modi je da se neko javno odriču članova porodice tako se u utorak u novinama iz Republike Srpske Dragan odrekao oca Vlada.

"Ja, Glišić Dragan, javno se odričem svoga oca Glišić Vlade. Moja biografija - rođen sam 15. avgusta 1979. godine. Dete sam sa sela, završio sam treći stepen stručne spreme, metalostrugar, živim pošteno, briga me za druge", napisao je u oglasu.

Međutim, ovakav čin nema nikakvu pravnu snagu, ali sin se odrekao i neka svi znaju. Javno se odriču uglavnom članovi najuže porodice, najčešće roditelji dece ili obrnuto, a službenici u RS se ne sećaju da se nekada sestra odrekla brata ili obrnuto, kao pa čak ni supružnika.

Primeri ovakvih oglasa pokazuju da je odricanje preko novina karakteristično za manje, uglavnom ruralne sredine, koje više vode računa o porodičnom ugledu i identitetu. Na Balkanu je postojao običaj odricanja od starih, kao nekorisnih, ali i kao kazna zbog surovog ponašanja.

Od 1948. godine u bivšoj Jugoslaviji to je bila društveno propisana mera, jer su se članovi porodica odricali svojih najbližih koji su osuđeni na robiju na Golom otoku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track