NOĆNE MORE: Žene sanjaju smrt, muškarci tuču

NOĆNE MORE: Žene sanjaju smrt, muškarci tuču

Stil -
Stres, alkohol, antidepresivi, narkotici i traume krivi su za noćne more

Od osam do 29 odsto odraslih u proseku ima jednu noćnu moru na mesec dana, a do šest odsto ljudi noćne more doživljava barem jednom nedeljno, pokazala je studija kalifornijskog Centra za san EOS.Veoma je važno razlikovati noćne more od "noćnih strahova".

Ovi drugi su mnogo neprijatniji oblik i tokom njih srce lupa i do 180 puta u minuti. Ovaj vid strašnih snova javlja se u prvim fazama sna, dok se one "obične" noćne more sanjaju pred jutro.

"Noćni strahovi pogađaju tri do pet odsto ljudi, a najčešće su prouzrokovani stvarnim traumama i zato se savetuje razgovor s psihologom", tvrde stručnjaci.

Iako je pravi uzrok noćnih mora nepoznat, utvrđeno je da na njihovu učestalost utiču stres, alkohol, antidepresivi, narkotici i traume.

Bežanje od čudovišta, osećaj paralize, kašnjenje na važan dogovor, smrt voljene osobe, ali i gubitak kose i zuba najčešće su noćne more koje uznemiruju i muškarce i žene.

Muškarci češće imaju noćne more o nasilju i sukobima, a žene više brinu napadi ili gubitak nekoga bliskog, pokazala su istraživanja.

Dame, takođe, imaju intenzivnije i strašnije more od muškaraca, što se dešava zbog promena u telesnoj temperaturi koju uslovljava promena nivoa hormona tokom menstrualnog ciklusa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track